Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Valtakunnansyyttäjä haluaa perussuomalaisten kansanedustajan Juha Mäenpään syytteeseen

 

Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää. Kuva: Kimmo Brandt / Compic / Eduskunta

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen on pyytänyt eduskunnalta suostumusta saada asettaa kansanedustaja Juha Mäenpää (ps) syytteeseen hänen eduskunnan täysistunnossa käyttämänsä puheenvuoron johdosta.

Mäenpää yhdisti eduskunnan täysistunnossa kesällä käyttämässään puheenvuorossa vieraslajit ja poliittiset turvapaikanhakijat toisiinsa viitaten sen jälkeen hallitusohjelmaan:

Täällä hallitusohjelmassa on yksi hyvä kirjaus. Täällä lukee: ”Tehostetaan vieraslajien torjuntaa sekä lainsäädännöllä että torjuntatoimenpiteiden rahoitusta lisäämällä.” Tämä valitettavasti lukee väärässä kohdassa.

Karas-Sana neliöb. 18.-24.11.

Syytteen nostamisen ratkaisee eduskunta. Kansanedustajan asettaminen syytteeseen valtakunnansyyttäjän esityksestä vaatii sitä, että 5/6 määräenemmistö kannattaa sitä eduskunnassa. Perussuomalaisilla on eduskunnassa.

Perussuomalaisilla on nykyisessä eduskunnassa riittävästi kansanedustajapaikkoja, jotta puolue voi omien edustajiensa voimin estää syytteen nostamisen. Puolueella on hallussaan 39 paikkaa 200-paikkaisessa eduskuntasalissa. Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho on ilmoittanut jo etukäteen Uuden Suomen haastattelussa, että puolue ei aio äänestää syytteen nostamisen puolesta.

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviaisen ratkaisun taustalla on poliisin toimittama esitutkinta. Poliisi on tutkinnassaan katsonut olevan syytä epäillä Juha Mäenpään syyllistyneen kansanedustajana kiihottamiseen kansanryhmää vastaan.

Kansanedustaja Mäenpää kommentoi valtakunnan syyttäjän ratkaisua tuoreeltaan STT:lle: ”Sanottu mikä sanottu”. Mäenpää ei halunnut arvioida, olivatko hänen puheensa edustajan itsensä mielestä epäasiallisia tai halventavia. Sen sijaan hän korosti puhuneensa eduskunnan täysistunnossa tilanteessa, joka oli luonteeltaan  ”spontaani keskustelutilanne”.

Mäenpään tapaus nousi julkisuuteen viime vuoden elokuussa, kun Helsingin poliisi kertoi aloittavansa esitutkinnan kolmen kansanedustajan lausunnoista.  Poliisi arvioi tuolloin, että se epäilee kansanedustajien lausuntojen täyttävän ”kiihottaminen kansanryhmää vastaan” -nimetyn rikoksen tunnusmerkit.

 

Aiheet