Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Vammaisten tyttöjen kuukautisiin liittyy kaksinkertainen häpeä köyhimmässä Afrikassa

 

Kuva: Fida

Kehitysyhteistyötä tekevä suomalainen Fida ja seksuaali- ja lisääntymisterveyteen erikoistunut Femme International käynnistivät kuukautisvalistuksen vammaisille nuorille ja heidän perheilleen Tansaniassa.

Vammaisten lasten ja nuorten tilannetta on parannettu vuosikymmenen ajan Tangassa Tansanian koillisosassa. Tyttöjen kuukautisiin liittyvät asiat pysyivät kuitenkin paljolti piilossa.

– Tytöt häpeävät ja salailevat kuukautisia. Tytöillä ilmenee myös huonosta kuukautishygieniasta johtuvia sairauksia. Perinnevalistus ei ole ollut nuorten kokonaisidentiteettiä tukevaa. Piilossa tapahtuu pahempaakin kuten nuorten seksuaalista hyväksikäyttöä, Fidan neuvonantaja Virpi Mesiäislehto kertoo.

Sansa neliöb. 11.11.-10.12.

Hanke käynnistikin paikallisen yhteistyön Femme International -järjestön kanssa.  Se kouluttaa alueen nuoria seksuaali-, lisääntymis- ja kuukautisterveydestä.  Femmen kokemuksen perusteella on tehokkainta osallistaa paikalliset perinneopettajanaiset, kungwit. Myös Tangassa he ovat valmiit koulutukseen.

– Kuukautishäpeä on yleisin syy sille, että itäafrikkalainen tyttö jää pois koulusta ja sosiaalisista aktiviteeteista ja pahimmillaan tippuu syrjään koulutuksesta pitkällä aikavälillä. Syrjäänvetäyminen altistaa tytöt köyhyydelle ja lopulta hyväksikäytölle, kertoo tutkimuskoordinaattori Jennifer Rubli Femme Internationalista.

Kuukautiset ovat iso häpeä

Hankkeessa annettava terveysvalistus huomioi myös pojat sekä isät ja miessukulaiset, sillä näin ehkäistään myös kuukautisiin liittyvää tabua ja salailua sekä kiusaamista.

– Vammaiset tytöt ja kuukautiset ovat täällä kaksoistabu, summaa Mesiäislehto ja jatkaa:

– Vanhemmat eivät usein ajattele omien lapsiensa olevan esimerkiksi hyväksikäytön vaaravyöhykkeellä, mihin pyrimme puuttumaan.

Nuoren vamma ja esimerkiksi rajoittunut kyky viestiä voi vaikeuttaa tilannetta. Myös itse kuukautisiin voi liittyä vammasta johtuvaa epänormaaliutta tai lisähaaste.

Koulutus erityistarpeisille lapsille ja perheille Tangassa

Tangassa järjestettiin juuri ensimmäinen laajempi kuukautisterveyskoulutus ja vertaistukitapahtuma vammaisille lapsille ja nuorille sekä erikseen heidän lähipiirilleen ja kymmenelle motivoituneelle perinneopettajalle.

Tytöt halusivat itse ottaa osaa seksuaalista hyväksikäyttöä esilletuovaan globaaliin #metoo-kampanjaan. Myös poikien kanssa käsiteltiin erikseen sukupuoliseen kehitykseen liittyviä aiheita.

Fida ja paikallinen kirkkokumppani Free Pentecostal Church of Tanzania työskentelevät Tansaniassa heikoimmassa asemassa olevien lasten kuten vammaisten ja orpojen sekä heidän huoltajiensa tukemiseksi. Tangassa hanke on keskittynyt vammaisten lasten yksilölliseen ja yhteisölliseen tukemiseen Youth With Disabilities-ohjelmassa (2004-).

Hanke toimii myös Mwanzan alueella mahdollistaen paikallisen vertaisoppimisen. Siitä hyötyy kaikkiaan noin 65 000 ihmistä. Hanketta tukevat myös Fidan suomalaiset kummit ja Suomen ulkoministeriö.

Fida