Suomen johtaviin vanhuuden tutkijoihin kuuluva professori Sirkka Kivelä arvostelee kovin sanoin suomalaista vanhustenhoitoa ja asenteita vanhuksia kohtaan.
Kivelä sanoi Radio Dein Hynninen-ohjelmassa, että vanhuksiin suhtaudutaan Suomessa kielteisesti.
– Taustalla on trendi kohti kapean modernin tiedon valtaa, jossa vanhusten kokemusta ja tietoa ei enää arvosteta. Uskon, että taustalla on myös kuoleman pelkoa. Pelkäämme samalla myös vanhuutta ja lakaisemme siihen liittyvät kysymykset maton alle. Kuoleman voi nähdä myös positiivisena asiana. Sairas, vanha ihminen pääsee täältä pois ja kulkemaan kohti parempaa.
– Tarvitsemme uutta tuuletusta suhtautumisessa vanhuksiin. Kouluissa voisi olla enemmän mummo- ja pappavierailuja, lapset voisivat vierailla vanhusten luona laitoksissa ja negatiivisten uutisten kierre pitäisi katkaista. Vanhukset nähdään yleensä vain ongelmana ja kustannustekijänä. Taustalla on myös terveen yhteisöllisyyden rapautuminen Suomessa.
Kivelän mukaan vanhusten laitoshoidon taso on paikoin surkea. Vanhusten makuuttaminen ja turruttava lääkitys on tuhonnut monen vanhuksen elämän. Vastuu vanhustenhoidosta kuuluu kunnille, mutta Kivelän mukaan tämä ajatus on hämärtynyt.
– Kunnat eivät enää kanna tätä vastuuta. Niistä on tullut etäisiä palvelujen tilaajia ja niiden kilpailuttajia.
Vanhenemisen vauhti on yllättänyt tutkijat. Joka toinen nykypäivän lapsista saattaa ennusteiden mukaan elää 100-vuotiaaksi.
– Jos tämä toteutuu, meidän on yhteiskunnassa tuotava näkyville hyviä vanhenemisen malleja ja tuotava vanhukset esille. Työikäisten tulee nähdä, miten vanhuutta vietetään, Kivelä totesi Veli-Matti Hynnisen haastattelussa.