Museot etsivät paraikaa adoptiokohteiksi vanhoja rakennuksia ja muinaisjäännöksiä sekä niille vapaaehtoisia hoitajia. Tähän mennessä on tehty 36 sopimusta.
Adoptoi monumentti -toiminta käynnistyi Pirkanmaan maakuntamuseossa vuonna 2009.
Perässä ovat seuranneet Keski-Suomen museo, Helsingin ja Vantaan kaupunginmuseot sekä Satakunnan maakuntamuseo.
Toiminta perustuu kohteen omistajan, adoptoijaporukan ja museon väliseen sopimukseen, jossa voidaan määritellä kohteen hoitajille oikeus käyttää sitä esimerkiksi tapahtumien järjestämiseen.
Kohteelle laaditaan hoitosuunnitelma, jossa otetaan huomioon sen kunto sekä adoptoijajoukon resurssit.
Käytännössä hoitoporukka seuraa kohteensa kuntoa ja ympäristöä. Se puhdistaa kattoa ja vesikouruja, raivaa ja kitkee kasvillisuutta, tekee maalaustöitä sekä siivoaa roskia.
Pienikin kohde voi olla merkittävä
Pirkanmaan maakuntamuseossa Adoptoi monumentti -toiminnan yhteyshenkilönä toimii Miinu Mäkelä.
Hän kertoo, että adoptoija voi olla yhteisö, yhdistys, yritys tai julkisyhteisö, kuten koulu.
– Jotkut ovat perustaneet yhdistyksen varta vasten hoitokohteensa ympärille.
Adoptoijilta ei edellytetä ennakkotietoja kulttuuriympäristöasioista tai alan erikoistaitoja. Kiinnostus ja innostus riittävät pitkälle.
Kun kohde on kooltaan pienehkö, hoitotoimetkin pysyvät kohtuullisina.
– Sopivia voivat olla esimerkiksi kylätalo, mökki, torppa, mylly, asema, laululava, kioski, lato, aitta, kappeli, maitolaituri, uimahuone, muuntaja, silta tai makasiini. Adoptoi monumentti -työn tukena työskentelee museoissa tiimi kulttuuriperinnön hoidon ammattilaisia: arkeologeja, rakennustutkijoita, rakennuskorjausasiantuntija ja paikalliskulttuuritutkija.
Adoptoijat voivat kouluttautua ja tavata toisia adoptoijia museoiden koulutustapahtumissa ja retkillä.
Eniten kohteita Pirkanmaalla
Tällä hetkellä adoptoituja kohteita on Pirkanmaalla 22, Keski-Suomessa yksi, Helsingissä 11, Vantaalla yksi ja Satakunnassa kolme.
Mukana ovat esimerkiksi Pälkäneen rauniokirkko, Reposaaren Kappeliluoto ja Köyliönjärven kirkkokari.
Pälkäneen rauniokirkko on Lahdentien läheisyydessä sijaitseva matkailukohde, jossa kesäisin järjestetään vihkimisiä ja muita tapahtumia.
Säkylässä sijaitseva Köyliönjärven kirkkokari on pieni saari, jossa on jäännöksiä mahdollisesti jo 1300-luvulla rakennetusta muistokappelista.
Vuonna 1955 saareen pystytettiin kristinuskon Suomeen tulosta kertova muistomerkki. Kahdesta kivipaadesta tehty alttari sinne valmistui 1999.
Kirkkokari on pyhiinvaelluskohde, jonne kuljetaan veneellä tai lautalla saaren pohjoispuolella olevasta Kirkkoniemestä, ”Taren rannasta”.
Porissa Reposaaren Kappelinluodolla on perimätiedon mukaan muinainen merimiesten kappelin paikka. Kappelinluotoa on käytetty myös hautausmaana.