Kaarinan Ravattulassa järjestetään elokuussa yhdeksän yleisökaivauspäivää. Vuonna 2013 sieltä löytyivät 1100-1200-luvuilla toimineen kirkon jäännökset.
Suomen vanhimman kirkon paikalla, Aurajoen varrella, tehdään tänäkin kesänä arkeologisia kaivauksia.
Elokuussa 2013 löydetyn kirkkorakennuksen käyttö ajoittuu tämänhetkisten tutkimustulosten mukaan 1100-luvun toiselta puoliskolta aivan 1200-luvun alkuun, aikakauteen ennen Suomen seurakunnallista järjestäytymistä.
Se on toistaiseksi vanhin ja ainoa tästä varhaishistorian vaiheesta varmuudella kertova kirkollinen rakennus Suomessa.
Kirkon kivijalan lisäksi paikalta on löydetty laaja kirkkomaa ja mäkeä kiertäneen aidan kiviperustusta. Mäeltä on löytynyt jälkiä myös kivikautisesta ihmistoiminnasta.
Turun yliopiston arkeologian oppiaineen Ravattulan Ristimäki -tutkimushanke mahdollistaa yhdessä Suomen muinaistutkimuksen tuki ry:n kanssa pääsyn kaivamaan tätä muinaisjäännöskohdetta esiin. Yleisökaivaukset järjestetään arkeologisesta tutkimuksesta ja tutkimuksesta kiinnostuneille 4.-12.8.2016.
Yleisökaivauspaikkoja on päivittäin rajallinen määrä, joten osallistumiseen vaaditaan ennakkoilmoittautuminen. Kaivaukseen osallistuminen on maksullista; tutkimushankkeen kenttätyöryhmän jäsenet ohjaavat ja opastavat osallistujia. Hanke tarjoaa perustyövälineet.
Jokamiehenoikeuksilla kohteessa voi vierailla milloin tahansa. Kirkon kivijalan paikka on merkitty maastoon kivillä ja alttarin kohta valkoisella puuristillä.
Opastaulusta voi lukea kohteen perustiedot suomeksi, englanniksi ja ruotsiksi.
Erityistä tapahtumapäivää vietetään sunnuntaina 28.8., jolloin Ristimäellä on esittelykierroksia, kirkon pienoismalli esillä, lapsille arkeologinen kaivausalue, myyntipöytä, syötävää, juotavaa ja muuta ohjelmaa. Päivän päättää hartaushetki Ristimäen kirkon muistoristin luona.