Myös kymmenkunta kristillistä järjestöä oli mukana lauantaina 3.12. Helsingin Vanhalla ylioppilastalolla järjestetyillä Vapaaehtoistoiminnan messuilla.
Kaikkiaan 78 näytteilleasettajan joukossa olivat muun muassa Suomen Lähetysseura, NMKY, Medialähetys Sanansaattajat ja Palveluoperaatio Saapas, joka on Suomen ev.lut. kirkon nuorisotyön nuoriso- ja erityisnuorisotyön muoto.
Mukana oli myös Helsingin Diakonissalaitos, joka kouluttaa diakoniatyöntekijöitä. Joskus kysellään, missä menee vapaaehtoistyön ja palkkatyön raja, ja vievätkö vapaaehtoiset työpaikkoja korvaamalla ammattityötä.
– Vapaaehtoinen ei korvaa ammattilaista, sanoo yhteisötyöntekijä Maiju Pitkänen ilman epäröintiä.
Vapaaehtoiseksi haluavalle räätälöidään hänelle sopiva tehtävä hänen toiveittensa mukaan. Kun tehtävä on rajattu, siihen valmennetaan.
– Haluamme tukea vapaaehtoista pitämällä häneen yhteyttä.
Diakonissalaitos etsii esimerkiksi vapaaehtoisia toimimaan lasten ja perheiden kanssa.
– Yksi vapaaehtoisemme pitää kokkikoulua lapsille, toinen vetää jalkapallokerhoa, Pitkänen kuvaa tehtäviä.
Pienetkin toimijat esiin
Messut järjestää vapaaehtoistoimintaa edistävä Kansalaisareena. Järjestöassistentti Marjo Salmela sanoo, että messuja tarvitaan, vaikka vapaaehtoistehtäviä löytyy paljon internetistäkin.
– Monet pienet toimijat saattavat jäädä huomaamatta. Messuilla voi kohdata kasvokkain ja löytää itselleen omannäköisen tehtävän, Salmela sanoo.
Hän muistuttaa, että vapaaehtoistyö on myös kansantaloudellisesti tärkeää.
– Nyrkkisäännön mukaan vapaaehtoistyöhön käytetty euro tuottaa yhteiskunnalle kuusi euroa. Jopa henkiä pelastetaan.
Vastapainoa työlle
Medialähetys Sanansaattajat eli Sansa oli mukana messuilla neljättä kertaa. Sansan verkostotoiminnan johtaja Mervi Viuhko kuuluu myös messujen suunnittelutyöryhmään.
– Haluamme olla mukana tarjoamassa paikkaa palvella medialähetystyössä. Messuilla käy väkeä, jota emme ehkä muuten tavoittaisi. Mukana on paljon eri järjestöjä laidasta laitaan. Järjestöjen yhteistyössä on voimaa, Viuhko sanoo.
Hän kertoo itsekin tekevänsä vapaaehtoistyötä.
– Se tuo vastapainoa työlle ja mielekkyyttä elämään. Olen pitkälti valinnut omat vapaaehtoistehtäväni niin, että voin samalla tehdä vaikuttamistyötä.
Vapaaehtoistyön mahdollisuuksista messuilla kertoivat muun muassa Suomen Migreeniyhdistys, Opaskoirayhdistys, Kansallismuseo ja Suomen Setlementtiliitto.
Kirkollisesti ja poliittisesti sitoutumaton Setlementtiliitto esitteli pian päättyvää Yhdessä mukana -projektiaan, jonka vaikutuksesta monelle paikkakunnalle on syntynyt ikäihmisten vertaisryhmiä.
– Esimerkiksi Parkanossa yksinjääneet leskimiehet alkoivat tehdä ruokaa yhdessä, ja syntyi äijäsopparyhmä. Siellä kokoontuvat myös prätkäpapat, joita yhdistää halu ajella yhdessä lähiseuduilla, projektityöntekijä Ismo Pitkänen kertoi.
Liisa Heinänen