Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

Vapaaehtoistyötä tekevien määrä kasvussa

 

Vapaaehtoistyötä tarvitaan myös iltapäiväkerhoissa. Kuva: Sanna Krook / Kirkon kuvapankki

Ihmiset sitoutuvat aiempaa useammin niin pitkä- kuin lyhytkestoiseen vapaaehtoistyöhön. Moni osallistuisi toimintaa, jos heitä pyydettäisiin siihen mukaan.

Yhteensä 1,4 miljoonaa suomalaista on mukana vapaaehtoistoiminnassa. Tieto ilmenee Kansalaisareenan, HelsinkiMission ja kirkkohallituksen teemmästä tutkimuksesta Vapaaehtoistyön tekeminen Suomessa. Valtaosa vapaaehtoistyöstä tehdään liikunnan ja urheilun, senioreiden ja vanhusten sekä lasten ja nuorten parissa. Auttaminen ja erilaiset talkoot ovat työn suosituimmat muodot.

– Ihmisten itsensä organisoima ja spontaani vapaaehtoistoiminta on ollut kasvussa viime vuodet, mikä on upea asia. Sosiaalinen media mahdollistaa aivan uusia tapoja auttaa ja toimia, kertoo Kansalaisareenan toiminnanjohtaja Anitta Raitanen. Hän muistuttaakin, että monet sitoutuvat edelleen pitkäkestoiseen ja säännölliseen toimintaan.

Kirkkorekry neliöb. 11.-24.11.

Vapaaehtoistyön tuntimäärä on lisääntynyt vuodesta 2010. Vuonna 2010 vapaaehtoistyötä tehtiin 146 000 henkilötyövuotta, nyt määrä 170 000. Keskimäärin yksi vapaaehtoinen työskentelee 18 tuntia kuukaudessa. Kirkkohallituksen asiantuntijan Irene Nummelan mukaan tämä on näkynyt myös kirkon vapaaehtoisten lisääntymisenä.

– Vapaaehtoisena voi toimia esimerkiksi isosena lapsi-isovanhempi leirillä, tukihenkilönä sairaalassa, tapahtuman järjestäjänä tai jumalanpalveluksessa tekstin lukijana.

Opiskelijat suhtautuvat positiivisesti

Tutkimuksesta ilmenee, että 78 prosenttia opiskelijoista haluaisi koittaa vapaaehtoistyötä osana opintojaan, jos tällaista mahdollisuutta tarjottaisiin. Samalla valtaosa vastanneista toivoo, että lapsille ja nuorille opetettaisiin vapaaehtoistyötä koulujärjestelmän kautta.

HelsinkiMission kansalaistoiminnan johtaja Henrietta Grönlund muistuttaa, että vapaaehtoistoimintaan osallistumisen hyödyt hyvinvoinnille on tutkittu. Ihminen saa vapaaehtoistyöstä muun muassa konkreettisia osallisuuden ja tarpeellisen kokemuksia.

– Toivon, että Suomi seuraa monia muita maita, ja integroi vapaaehtoistoimintaa osaksi opetussuunnitelmia – etenkin kun nuoret itse useidenkin tutkimusten näkökulmasta tätä innokkaasti toivovat”, Grönlund summaa.

Lähde: Kirkon tiedotuskeskus.