Hyvät: Vuoden Kristillinen kirja 2024 on Pirjo Kotamäen säeromaani Paavo Ruotsalaisesta – ”Kun kannen avaa, niin sisältö pääsee yllättämään”

Vapaakirkko alkaa toteuttaa uutta sijoitussuunnitelmaa vuonna 2024

 
Kuvassa on kaksi ruurutaipaista keski-ikäistä miestä pöydän ääressä. Pöydällä on sopimuspapereita. Oikealla istuva silmälasipäinen Ari Korolainen on parhaillaan allekirjoittamassa yhtä papereista. Vasemmalla istuva Kimmo Kaartama katsoo kameraan. Molemmat miehet hymyilevät.

Vapaakirkon talous- ja hallintojohtaja Kimmo Kaartama ja Helsingin vapaaseurakunnan seurakunnanjohtaja Ari Korolainen allekirjoittivat marraskuun alussa sopimuksen, jolla seurakunnan käytössä oleva osuus Annankadun hotellikiinteistöstä siirtyi seurakunnan omistukseen. Hotellin Annan nykyinen omistaja ja Helsingin vapaaseurakunta ovat muodostaneet yhdessä kiinteistöosakeyhtiön kiinteistöä hallinnoimaan.
Kuva: Melina Ilkka

Vapaakirkon syyskokouksessa esiteltiin sijoitustoimintaa tulevaisuudessa ohjaavat arvot ja periaatteet.

Suomen Vapaakirkon omaisuus on kokenut kuluvana vuonna muodonmuutoksen. Helsingissä toimivan hotelli Annan liiketoiminta ja kiinteistö on myyty, ja kauppasumma siirtyy Vapaakirkon tilille vuoden 2023 viimeisenä päivänä. Lisäksi vuoden loppuun mennessä tehdään kaupat myös Hangon Santalan alueesta, jossa toimi aiemmin Vapaakirkon työntekijäkoulutuksesta vastaava Suomen teologinen opisto.

– Se tarkoittaa, että isot kiinteät omaisuudet on myyty, totesi Vapaakirkon talous- ja hallintojohtaja Kimmo Kaartama kirkkokunnan syyskokouksessa.

IK-opisto neliöb. 21.10.-3.11.

Kimmo Kaartama kertoi kokoukselle, että heti, kun hotelli Annan kauppasumma siirtyy, varat sijoitetaan Vapaakirkon sijoitustyöryhmän laatiman sijoitussuunnitelman mukaisesti. Sijoitusvarallisuus tulee olemaan noin kahdeksan miljoonaa euroa. Sijoitusten arvioitu vuosituottotavoite on pitkällä aikavälillä noin 300 000 euroa.

 

Arvoparit sijoittamisen taustalla

Vapaakirkon sijoittamistoiminnan periaatteet nousevat Kimmo Kaartaman mukaan kirkkokunnan arvoista, erityisesti kolmesta arvoparista. Evankeliumin julistamisen ja pyyteettömän palvelemisen arvoparin mukaisesti lähdetään siitä, että rahan on palveltava Vapaakiron työn tavoitetta. Vapaakirkko tulee olemaan myös ahkera ja aktiivinen sijoittaja; täyttä valtakirjaa sijoitusten hoitamiseen ei anneta ulkopuolisille tahoille.

Vahvat juuret ja uudistuvat yhteisöt -arvoparin mukaisesti tavoitteena on tuottava sijoitustoiminta, jotta aiempien sukupolvien keräämää varallisuutta ei ”hassata”. Kaartama liittää arvopariin myös aktiivisen ja selkeän sijoittamista koskevan viestinnän.

Meidän pitää ymmärtää, miten rahoja käytetään.

Jumalan sanan ja Pyhän hengen ohjauksen arvopariin liittyy sijoittamista koskeva viisas suunnitelma sekä hyvien neuvonantajien hyödyntäminen. Sijoittamisessa tullaan käyttämään apuna riittävästi sekä vapaakirkollisia että liikkeen ulkopuolisia asiantuntijoita.

– Meidän pitää ymmärtää, miten rahoja käytetään ja pystyä myös viestimään se, Kimmo Kaartama totesi syyskokoukselle.

Hänen mukaansa isot sijoittamista koskevat päätökset tehdään jatkossakin vuosi- tai syyskokouksessa. Myös hallitus kantaa toiminnasta vastuuta. Nykyisellään seitsenhenkinen Vapaakirkon sijoitustyöryhmä puolestaan tekee operatiivisia päätöksiä käyttäen työssään apuna ulkopuolistakin osaamista.

Kuvassa on vaalea, korkea tila, jossa istuu kymmeniä ihmisiä. etualalla on kaksi miestä, jotka keskustelevat keskenään.
Vapaakirkon syyskokous järjestettiin Tampereen Teopoliksessa, joka jää yhä kirkkokunnan omistukseen. Teopolikseen on keskitetty Vapaakirkon keskushallinto. Lisäksi kiinteistössä toimii nykyisin Suomen teologinen opisto. Osa Teopoliksen tiloista on vuokrattu ulkopuolisille toimijoille.
Kuva: Maija Latvala

 

Pitkän aikavälin sijoittamista kohtuullisella riskillä

Sijoitustoiminnan käytännön periaatteiksi Kimmo Kaartama mainitsi syyskokouksessa kassavirran arvostamisen, mitä kuvastaa se, että tuoton tavoitteeksi on asetettu tietty summa. Pitkällä aikavälillä tavoitteena on noin viiden tai kuuden prosentin tuotto. Sijoitukset hajautetaan siten, että Vapaakirkko hankkii sekä kiinteää että helpommin rahaksi muutettavaa omaisuutta. Osa sijoituksista voi olla myös vapaaseurakuntien tai muiden yhteistyökumppanien projekteja, joiden on kuitenkin oltava taloudellisesti kannattavia.

Kaartaman mukaan Vapaakirkko on pitkän aikavälin sijoittaja, eli sijoituksen aikajänne on noin 30–50 vuotta. Sijoitustoiminnassa voidaan näin ollen ottaa keskitasoisia riskejä, sillä pienet heilahdukset eivät vaikuta pitkän aikavälin tuotto-odotuksiin.

– Omaisuuden hoito ei saa myöskään olla liian riippuvaista siitä, keitä kulloinkin on sitä hoitamassa, Kaartama linjasi.

Asuntosijoittaminen on pitkäjänteistä, ja tuoton voidaan odottaa olevan hyvä.

Näillä näkymin merkittävä osuus Vapaakirkon varallisuudesta tullaan sijoittamaan asuntoihin Tampereella. Asuntosijoittaminen on luonteeltaan pitkäjänteistä, ja sen tuoton voidaan odottaa olevan kohtuullisen hyvä. Tampereella myös asuntojen arvonnousu on mahdollinen.

Yhteistyökumppaneiden kanssa tehtäviä projekteja, jollaista edustaa tällä hetkellä päiväkoti Seinäjoella toimivan kristillisen päiväkoti Suvikellon kiinteistön omistaminen, harkitaan tarkasti etukäteen ja ulkopuolisiinkin arvioihin tukeutuen.

Osa varallisuudesta tullaan sijoittamaan myös erilaisiin rahoitusinstrumentteihin, kuten osakkeisiin ja rahastoihin. Etenkin näiden osalta hyödynnetään alan ammattilaisten osaamista. Muunkinlaisia sijoituskohteita voidaan mainittujen lisäksi harkita.

 

 
Päivä artikkelibanneri 11.3.- 2024