Hyvät: Vuoden Kristillinen kirja 2024 on Pirjo Kotamäen säeromaani Paavo Ruotsalaisesta – ”Kun kannen avaa, niin sisältö pääsee yllättämään”

Vapaakirkon kesäjuhlat asettuvat Tampereen Teopolikseen vähintään kuudeksi seuraavaksi kesäksi

 
Kuvassa on kesäjuhlakansaa kävelemässä kokousteltasta toisaalle Tampereen Teopoliksen juhla-alueella. Taustalla näkyy valkoinen teltta. Etualalla kuvassa on naiskolmikko, joka keskustelee keskenään.

Teopoliksessa järjestettiin Vapaakirkon kesäjuhlat viimeksi kesäkuussa 2023. Vuoden 2024 juhlat vietettiin Seinäjoella.
Kuva: Melina Ilkka

Kesäjuhlat uudistuvat tapahtumajohtaja Tapio Sätilän johdolla. ”Unelmajuhlien” tähtäyspiste on kesässä 2030, mutta muutoksia nähdään vuosittain jo ennen sitä.

Vapaakirkon kesäjuhlat järjestetään kesästä 2025 alkaen Tampereen Teopoliksessa vähintään kuutena peräkkäisenä kesänä. Kesäjuhlien tapahtumajohtaja Tapio Sätilänäkee monia hyviä puolia aloilleen asettumisessa pidemmäksi ajaksi. Tapahtumaorganisaatiosta voidaan näin rakentaa pysyvä. Tällöin tapahtuu oppimista, josta hyödytään useampana vuotena.

Myös Tampereen keskeinen sijainti ja hyvä saavutettavuus ovat etu, vaikka oman auton paikoitusmahdollisuuksia onkin Teopoliksen välittömässä läheisyydessä niukalti.

IK-opisto neliöb. 21.10.-3.11.

– Hyvän saavutettavuuden varjopuoli on se, että on helppo osallistua vain yhtenä päivänä. Tämä saattaa lisätä lauantain painoarvoa liiaksi, Sätilä pohtii.

Vapaakirkon useimpien osastojen ja keskustoimiston sijainti Teopoliksessa helpottaa juhlajärjestelyjä ja vähentää esimerkiksi tavaroiden siirtämisen tarvetta.

– Jos lavarakenteista tehdään kiinteät, voivat paikalliset järjestää Teopoliksessa muitakin tapahtumia tai aluetta voidaan vuokrata muille.

 

Kuvassa ovat edessä tummataustaisella lavalla keski-ikäinen nainen ja mies, joiden vasemmalla puolella on fläppitaulu. Molemmilla on mikrofoni kädessään, mies puhuu siihen ja elehtii samalla vapaalla kädellään. Lavan päällä on värivaloja. Varhaisnuoristo koostuva yleisö on kuvattuna selkäpuolelta. Etualalla oikealla on punatukkainen tyttö harmaassa hupparissa.
Teopoliksen alue hyödynnetään kesäjuhlien tarpeisiin tehokkaasti. Kesällä 2023 lasten ja varhaisnuorten ohjelmateltta pystytettiin sisäpihalle.
Kuva: Melina Ilkka

 

Kenen juhlat?

Puitteita oleellisempaa monille on kesäjuhlien sisältö. Miten sitä kehitetään?

Tapio Sätilä kertoo, ettei kuulu itse niihin, jotka ovat käyneet lapsesta asti vapaakirkon juhlilla. Tästä voi olla etuakin, kun arvioidaan kehitystarpeita. Hän on jo ryhtynyt erilaisten keskustelujen kautta rakentamaan kuvaa siitä, mitä juhlilta toivotaan.

­– Ajattelen niin, että kuuntelen ja opin ensin.

Selvältä tuntuu jo nyt, että on selvitettävä, tarkennettava ja kiteytettävä, miksi ja kenelle kesäjuhlat järjestetään, ja paljonko resursseja niihin käytetään.

– Pohdintaa voi aloittaa vaikka kysymällä, miksi sellainen uusi seurakuntalainen tai kotiseurakunnassasi käyvä henkilö, jolla ei ole vapaakirkollista sukutaustaa tai tuttavapiiriä, lähtisi Tampereelle kesäjuhliin.

Sitäkin punnitaan, keitä juhlille pyydetään puhujiksi: pelkästään suomalaisia vapaakirkollisia vaiko myös yhteistyökumppaneiden edustajia kenties ulkomailtakin. Talouteenkin liittyy ratkottavaa, sillä tarkoitus on, että juhlat kantavat itsensä tässäkin suhteessa.

– On pohdittava, kerätäänkö seurakunnilta avustusta, onko pääsymaksua tai pyydetäänkö lahjoituksia etukäteen. Entä miten rahoitamme tapahtumaorganisaation?

 

Kuvassa on etuviistosta kuvattuna keski-ikäinen, silmälasipäinen mies, jolla on lyhyt tukka ja sininen pikeepaita sekä pustat housut. Hän nojautuu kyynärpäihinsä aavistuksen kyyryssä asennossa. Leuka nojaa kevyesti toiseen käteen. Mies hymyilee ja katsoo kameraan.
Tapio Sätilä on sekä Vapaakirkon kesäjuhlien tapahtumajohtaja että New Wine Finland ry:n hallinto- ja viestintäkoordinaattori.
Kuva: Henna Heinonen

 

Unelmajuhlia kohti

Yleisesti ottaen Tapio Sätilä ajattelee, että Vapaakirkon kesäjuhlilla on hyvä mahdollisuus olla hengellinen keidas, jossa kohdataan ensi sijassa Jumala — tuttujen tapaamista unohtamatta. Myös juhlien merkitys seurakuntien yhdistäjänä, innostajana ja uuden oppimisen mahdollistajana voisi olla nykyistä suurempi.

– Suomessa toimintaympäristömme vaatimukset, haasteet ja odotukset ovat samansuuntaisia, joten yhdessä oppiminen on mahdollista. Toisen oppimaa voi soveltaa omalla paikkakunnalla. Kesäjuhlien aikana voisimme yhdessä kuulla, mitä Jumala sanoo Vapaakirkolle, mihin meidän tulisi keskittyä, varautua ja suunnata voimavaramme, Sätilä pohtii.

Hän mieltää tapahtumajohtajan tehtävänsä ytimeksi uudistuvia kesäjuhlia koskevan unelman kokoamisen. Sen tähtäyspisteenä on kesä 2030, mutta unelmaa kohti lähdetään tekemään muutoksia jo kesästä 2025 alkaen.

– Silloin kaikki ei ole vielä toisin, eikä kaiken tarvitse olla toisin edes vuonna 2030. Säilytetään hyvä, mutta jätetään se, mikä ei enää edesauta seurakuntien hyvinvointia tai evankeliumin eteenpäin menemistä.

 

Uskon osaavani kuunnella ja oppia nykyisestä tilanteesta.

 

Sätilä kokee, että häntä tukevat tapahtumajohtajan tehtävässä sekä laaja kokemus tapahtumista ja seurakuntaelämästä että hyvät yhteydet moniin seurakuntiin ja järjestöihin.

– Uskon osaavani kuunnella ja oppia nykyisestä tilanteesta, minkä pohjalta osaan myös johtaa uudistuvia kesäjuhlia koottavan tapahtumaorganisaation kanssa.

Mikä takaisi, että Sätilä itse ei jättäisi keäjuhlia väliin, vaikkei olisi juhlilla töissä?

– Minulle merkityksellisintä on hengellinen anti, eli hyvä, rakentava, rohkaiseva raamatunopetus ja saarna yhdessä ylistyksen kanssa. Opetuksen käytännöllisyys ja ajankohtaisuus on tärkeää. Kolmanneksi voisi mainita toimivat järjestelyt, jotka luovat turvallisen kokemuksen.

 
Päivä artikkelibanneri 11.3.- 2024