Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

Vapaakirkon kesätapahtumassa juhlitaan sekä seurakuntia että 100-vuotiasta kirkkokuntaa

 

Vapaakirkon kesäjuhlien tilaisuuksia järjestetään sekä Teopoliksen piha-alueelle pystytetyissä teltoissa että sisätiloissa. Juhlien suola ovat iloiset kohtaamiset.
Kuva: Melina Ilkka

Tampereen Teopoliksessa 9.–11. kesäkuuta järjestettävien kesäjuhlien Valloittava seurkaunta -teema muistuttaa, että paikallisseurakuntien elämä ja työ ovat vapaakirkollisen liikkeen sydän ja voimanlähde.

Poikkeuksellisesti jo kesäkuussa järjestettävät Vapaakirkon kesäjuhlat tarjoavat tuttuun tapaan monipuolista puhe- ja musiikkitarjontaa niin päälavalla kuin eri-ikäisille suunnatuissa rinnakkaistilaisuuksissakin. Erityinen juhla juhlilla on lauantaina kello 13 pääteltassa alkava Sata vuotta ja enemmän -tilaisuus. Tilaisuudessa juhlistetaan sata vuotta sitten saavutetun uskonnonvapauden siivittämänä perustettua virallista Suomen Vapaakirkkoa.

100-vuotisjuhlassa muun muassa siunataan valtakirjan saavat pastorit ja työntekijät tehtäväänsä ja julkistetaan Väinö A. Hyvösen keräämään tietoon perustuva Siitä kaikki alkoi -kirja. Teos tarjoaa tietoa vapaakirkollisen liikkeen varhaisvaiheista Suomessa 1870-luvulta aina Vapaakirkon perustamisvuoteen 1923. Väläyksiä vapaakirkollisuuden historiasta tuodaan tilaisuudessa esiin myös lyhyiden näytelmien kautta.

Kirkkorekry neliöb. 11.-24.11.

 

Kuvassa on lava, jolla on kaksi laulajaa, kosketinsoittaja ja kitaristi. Valaistus on pinkin ja violetin sävyinen. Kuvatut henkilöt kuuluvat Kingdom Sound -ylistyskokoonpanoon.
Vapaakirkon kesäjuhlien nuortenlavan valtaa tänä vuonna yhteiskristillinen ylistyskollektiivi Kingdom sound. Joukkiota luotsaava Atro Hietala kertoo, että kollektiivilla on kahdenlaista tyyliä. ”Juhlinta- ja karkelointimeininkiä” edustavat menevät ja astetta elektronisemmat versiot ylistyslauluista. Toisaalta ohjelmistoon kuuluu myös isoja, nostattavia ”anthem-tyyppisiä” ylistyslauluja. ”Haluttiin tuoda Suomeen vähän karkelointia, pomppimista ja juhlintaa, mutta myös palvontaa. Nämä eivät sulje toisiaan pois.” Kuva: Kingdom Sound

 

Musiikkia moneen makuun

Sekä perjantain että lauantain kesäjuhlapäivän päättää konsertti. Perjantai-illan Silmäni aukaise -konsertissa esiintyy Nina Åström, lauantai-illan Kesätuulia tuntureilta -konsertissa kuullaan puolestaan Lasse Heikkilää ja Sailaa. Päälavan muiden tilaisuuksien musiikista vastaavat muun muassa Legacy Music sekä useat kuorot: Sing to the Lord -suurkuoro, Jippii-kuoro, Elämä ja Valo -romanikuoro sekä 50-vuotisjuhlavuottaan viettävää Braxén-kuoro.

Lapsille on tarjolla lauantaina kello 15 alkaen Hauskoja kesämuistoja! -lastenmusiikkikonsertti, jonka tahdit tarjoaa Valkean muskaribändi.

 

Kuvassa on Nina Äström ja mikrofoni. Åström hymyilee ja katsoo oikealle.
Nina Åström konsertoi kitaristi Kimmo Suomelan kanssa Vapaakirkon kesäjuhlilla perjantaina kello 21 alkaen. Konsertin nimi on Silmäni aukaise. ”Jos silmät ovat avoinna ja näen Jumalan, itseni ja toiset oikein, se painaa minut polvilleni ja vaikuttaa siihen, miten elän ja muita kohtelen”, Åström pohtii. Hän on työskennellyt yli 30 maassa lukuisten tunnustuskuntien parissai kieli- ja kulttuurirajoja sujuvasti ylittäen. ”Se mikä ei muutu minkään rajan ylittyessä on, että minulla ei ole sekulaaria settiä erikseen. Kieli ja tyyli vaihtelee, sisältö on aina Jeesusta.” Kuva: Jari Hakola

 

Lähetysasiaa ja lastenohjelmaa

Lähetystyö on ollut kiinteä osa Suomen vapaakirkollista herätystä sen ensivuosikymmenistä alkaen. Kesäjuhlilla Vapaakirkon lähetystyö on esillä useiden rinnakkaistilaisuuksien lisäksi myös päälavan ohjelmassa. Lauantaina kello 10 alkavassa Hän nostaa, kantaa ja pelastaa -tilaisuudessa esitellään 40-vutisjuhlavuottaan viettävän Kaikki lapset kouluun (KLK) -kummilapsityön uusi kohde Itä-Jerusalemissa domarilasten parissa. Domarit ovat romaneja, jotka ovat asuneet Jerusalemin vanhassa kaupungissa ja sen ympäristössä yli neljäsataa vuotta. Heitä asuu myös muissa Lähi-idän maissa.

Viimevuotiseen tapaan lasten kesäjuhlien ohjelmatarjonta on rakennettu koko perheen yhteiseen osallistumiseen kannustavaksi. Tarjolla on omaa ohjelmaansa sekä alle kouluikäisille että kouluikäisille ja varhaisnuorille. Varkkeja palvelee jokaisena kolmean juhlapäivänä myös Hengaamo, jossa tarjolla on muun muassa pelailua ja kädentaitopuuhailua.

 

Kuva on otettu korkealta yläviistosta. Siinä näkyy kymmeniä nuoria ja lapsia, joiden päälllä on musta t-paita. T-paidassa lukee Legacy. Nuoret ovat lähdössä aktioihin eri puolelle Suomea ja Eurooppaa.
Kesäjuhlalauantain Lähetyksen aalto -tilaisuudessa siunataan matkaan The Legacy Projectin kautta lyhytaikaiseen lähetystyöhön Suomeen ja eri puolille maailmaa pian lähtevät nuoret. ”Meille on tärkeää, että aktiolaiset saavat kokemuksen siitä, että heidät lähetetään”, kertoo Henri Hermunen, yksi Legacyn luotseista ja Youth With A Mission Teopoliksen johtaja. Tänä vuonna 70 nuorta suuntaa 12 kohteeseen. Uusia aktiokohteita ovat muun muassa Bangladesh sekä Islanti, jonne lähdetään kohtaamaan uushenkisiä. Yhteistyö lähetysjärjestö Steiger Suomen kanssa konkretisoituu ensi kertaa Puolassa Pol’and’Rock-festivaaleilla, joilla kohdataan kävijöitä luovin keinoin. Kuva: Pia Korhonen

 

Vapaakirkon kesäjuhlien kaikki ohjelmatiedot, palveluita koskevat tiedot sekä päälavan tilaisuuksien suorat lähetykset ja niiden tallenteet löytyvät kesäjuhlasivustolta.

 
Päivä artikkelibanneri 13.11.- 2024