Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

Vapaakirkon seuraavaksi kirkkokunnanjohtajaksi on valittu Tommi Koivunen

 
Kuvassa on silmälasipäinen, lyhyttukkainen Tommi Koivunen mikrofoni kädessään. Taustalla näkyvät nykyinen Vapaakirkon kirkkokunnanjohtaja Hannu Vuorinen, väistyvä Vapaakirkon hallituksen puheenjohtaja Jaakko Pihlajamäki ja Vapaakirkon talous- ja hallintojohtaja Kimmo Kaartama. Seinälle on heijastettu äänestystulos kirkkokunnanjohtajavaalissa.

Tommi Koivunen valittiin Vapaakirkon syyskokouksessa johtamaan kirkkokuntaa varsin selvin lukemin. Hän sai annetuista äänistä yli kaksi kolmasosaa.
Kuva: Maija Latvala

Vapaakirkon nuorisotyöjohtajana työskentelevä Tommi Koivunen sai kirkkokunnan syyskokoukselta äänestyksessä selkeän tuen. Vapaakirkon hallituksen puheenjohtajaksi valittiin odotetusti Kaj Grönqvist.

Tampereella 18.11. kokoontunut Vapaakirkon syyskokous teki kirkkokunnanjohtajan valinnan Vapaakirkon hallituksen esityksen pohjalta. Tehtävään oli ehdolla myös Suomen teologisen opiston opettaja Tommi Karjalainen. Tommi Koivunen sai suljetussa lippuäänestyksessä 117 ääntä, Karjalainen 51 ääntä. Koivunen aloittanee tehtävässään viimeistään syyskuussa 2024.

Tommi Koivunen, 49, on koulutukseltaan pastori ja teologian maisteri. Hänellä on myös johtamisen lisäkoulutusta. Koivunen on luotsannut Vapaakirkon valtakunnallista lapsi- ja nuorisotyötä Suomen Vapaakirkon Nuorten toiminnanjohtajana vuodesta 2007. 

IK-opisto neliöb. 18.11.-1.12.

 

Henkeä rakenteisiin

Ennen äänestystä pitämässään puheenvuorossa Tommi Koivunen totesi lähtevänsä tehtävään partiopojan asenteella, mikäli tulisi valituksi.

– Tahdon tehdä parhaani. Sen annan, mikä minä olen, sen taidon ja osaamisen, mikä on kertynyt vuosien varrella.

Vapaakirkon ”runko” on Koivusen mukaan varsin hyvä. Toiminnan, rakenteiden ja hallinon palaset ovat kasassa.

– Tarvitsemme vain Hengen voiman, siitähän se moninkertaistuminen ja elämä alkaa.

Koivuinen ei usko, että rakenteita uudistamalla saavutetaan mitään ”voittovoimaa”.

– Paikallinen seurakunta, jossa rakastetaan Jeesusta ja toinen toista, jossa kasvetaan yhdessä ja julistetaan evankeliumia sanoilla ja teoilla, on parasta mitä voi olla, Koivunen totesi puolestaan heti äänestystuloksen julkistamisen jälkeen.

Jeesus on Herra, semmoinen arvo.

Koivunen painotti, että jokainen Jeesuksen seuraaja on kutsuttu palvelemaan toinen toistaan ja tätä maailmaa. Kirkkokunnanjohtajan tehtävä ei eroa muista, vaan on yksi palvelutehtävä muiden joukossa.

Koivunen nosti puheessaan esiin myös kolme hänelle merkittävää arvoa.

– Jeesus on Herra, semmoinen arvo, hän sanoi kokousväelle, jolle sanat olivat selvästi mieleen.

Koivusen mukaan jokaista kutsutaan nöyrtymään yksilönä ja yhteisönä Jumalan käden alla ja ottamaan vastaan hänen totuutensa. Myös aitouden Koivunen mainitsi itselleen ”supertärkeäksi” arvoksi, johon liittyvät inhimillisyys ja rehellisyys. Viimeisenä arvona hän mainitsi yhteyden.

– Uskon, että seurakunnassa on kyse yhteydestä ja suhteista, ihmisistä. Mä kaipaan yhteyttä, ja kirkkona me tarvitsemme yhteyttä, yhteistä rukousta, yhteistä keskustelua, asioitten äärelle tulemista. Herra vaikuttaa siinä yhteistä löytämistä.

Kuvassa on neljä ihmistä keskustelemassa keskenään. Yksi on selin kuvaajaan violetissa neuleessaan. Ari Paloheimolla on musta t-paita ja kädet puuskassa, hän katsoo yläviiston. Tommi ja Hanna Koivunen ovat mustissa neuleissa ja kääntyneenä Paloheimoa kohti. Hanna Koivusella on viininpunainen huivi ja hän neuloo.
Tommi ja Hanna Koivunen (keskellä ja oikealla) vaihtoivat ajatuksia Henna Saarisen ja Ari Paloheimon kanssa kokoustauolla. Äänestystuloksen julkaisemisen jälkeen pitämässään puheessa Koivunen painotti kaikki sukupolvet kattavan yhteyden merkitystä. ”Tässä maailmassa lyödään kiilaa sukupolvien välille. Seurakunnan tulee olla erilainen. Sen tulee tietoisesti rakentaa yhteistä työtä. Toivo ei ole uudessa tai vanhassa sukupolvessa. Tässä on kyse Jumalasta ja hänen valtakunnastaan, jossa me saamme olla mukana”, Koivunen totesi.
Kuva: Maija Latvala

Merkityksellinen tehtävä

Syyskokous valitsi Vapaakirkon hallitukselle myös uuden puheenjohtajan. Ehdolla tehtävään oli ainoastaan Kaj Grönqvist Hämeenlinnasta. Grönqvist kertoi syyskokoukselle työskennelleensä kaupallisissa tehtävissä 30 vuoden ajan, joista viimeiset 15 vuotta yrittäjänä.

– Vuonna 2006 kiinnostukseni siirtyi käyttökatteesta ihmisiin, heidän auttamiseensa työssään, Grönqvist kertoi.

Hän onkin työskennellyt monien yritysten kanssa valmennuksen, työnohjauksen ja työyhteisösovittelun merkeissä. Viimeisimmän koulutuksensa Grönqvist kertoi saaneensa päätökseen syyskokousta edellisenä päivänä, jolloin hän valmistui voimavarakeskeiseksi työnohjaajaksi ja prosessikonsultiksi.

Grönqvist kertoi pohtineensa pitkään, olisiko hän käytettävissä Vapaakirkon hallituksen puheenjohtajan tehtävään. Lopulta asian ratkaisi mahdollisuus työskennellä ”hyvien ihmisten” kanssa.

– Tehtävä on myös merkityksellinen, jos siinä palvelemalla olisi mahdollista edistää evankeliumia ja Jumalan valtakuntaa, Grönqvist totesi.

Syyskokous valitsi Kaj Grönqvist hallituksen puheenjohtajaksi ilman äänestystä.

 

Kuvassa keskustelevat silmälasipäinen, harmaatakkinen ja sinipaitainen Kaj Grönqvist, turkoosiin neuleeseen ja mustaan paitaan sonnustautunut, vihreäsilmälasinen ja vaaleatukkainen Nanna Rautiainen sekä ruutupaitaan pukeutunut Ari Korolainen. Hänelläkin on silmälasti. Kaikki hymyilevät.
Vapaakirkon hallituksen puheenjohtajana vuoden 2024 alussa aloittava Kaj Grönqvist, Vapaakirkon lähetysjohtaja Nanna Rautiainen ja Helsingin vapaaseurakunnan seurakunnanjohtaja Ari Korolainen rupattelivat syyskokouksen jalottelutauolla.
Kuva: Maija Latvala

 
Päivä artikkelibanneri 13.11.- 2024