Kristittyjen kuntapoliitikkojen aktiivisuutta testattiin Järvenpäässä.
Järvenpään kaupungin Lasten ja nuorten lautakunta linjasi viime joulukuussa, etteivät paikalliset seurakunnat kuulu avustettavien yhteisöjen piiriin.
Lautakunta kuitenkin kumosi oman päätöksensä alkuvuodesta. Sen todettiin olevan yhdenvertaisuuslain vastainen.
– Kaiken pahan alku ja juuri on kaupungin krooninen rahapula. Budjetissa on jokaiselle toimialalle annettu tiukat säästökehotukset, linjauksesta menestyksellisen valituksen tehnyt kaupunginvaltuutettu Kyllikki Malkki (kd) puolustaa lautakuntaa.
Yhdenvertaisuuslain mukaan viranomaisilla on velvollisuus kaikessa toiminnassaan edistää yhdenvertaisuutta ja tarvittaessa muuttaa niitä olosuhteita, jotka estävät yhdenvertaisuuden toteutumista.
Tarkkaavaisuutta vaaditaan
Järvenpään tapaus on koulukirjamainen esimerkki kristittyjen vaikuttamisesta kuntatasolla.
Lasten ja nuorten lautakunta teki avustuksia rajaavan päätöksen alun perin jo vuonna 2012. Lautakunnassa ei tuolloin ollut aktiivikristittyä jäsentä.
– Perusteluina mainittiin, että sekä Järvenpään Vapaaseurakunnan että Saalem-seurakunnan taloustilanne ovat niin vakaa, että eivät tarvitse avustuksia. Toinen perustelu oli, että koska evankelisluterilainen kirkko ei saa avustusta, niin eivät myöskään vapaat suunnat, Malkki puuskahtaa.
– Esittelijät unohtivat oleellisen asian: luterilaisella kirkolla on veronkanto-oikeus, jota vapailla suunnilla ei ole.
Viime joulukuussa lautakunta teki päätöksen uudelleen. Päätöksen jälkeen vaikuttamisen pyörät laitettiin liikkeelle: Kristillisdemokraatit tekivät tiedotteen ja paikallislehti tarttui asiaan pienen uutisen osalta. Asiassa konsultoitiin myös kansanedustaja Jouko Jääskeläistä (kd), jolta saatiin lainopillista tukea.
Lautakunnalle tehty oikaisuvaatimus hyväksyttiin: seurakunnat ovat nyt tasa-arvoisessa asemassa muiden toimijoiden kanssa.
Suunnitelmien oltava realistisia
Miten kristitty voi toimia vastaavassa tilanteessa, mikäli omassa kunnassa ei esimerkiksi ole aktiivikristittyjä kuntapoliitikkoja?
– Oikaisuvaatimuksen voi tehdä kuka tahansa kuntalainen, jota asia koskee, Kyllikki Malkki neuvoo.
– On syytä tutkia aina päätöksenteon perustelut tarkasti ja se, mitä ehtoja avustusta saaville järjestöille on kirjattu.
Malkki kehottaa tarkkaavaisuuteen myös avustusta haettaessa.
– On oltava näyttöä tehdystä työstä ja myös realistiset suunnitelmat, mihin raha käytetään.
Lue koko uutinen Ristin Voiton numerosta 11/2014.