Maahanmuuttovirasto varautuu avaamaan uusia vastaanottokeskuksia kunnilta erikseen kysymättä, koska turvapaikanhakijoiden tulotahti Suomeen on kiihtynyt.
Jos sopiva kiinteistö löytyy ilman kunnan apua ja ylläpitäjä järjestyy, varsinaista lupaa kunnalta ei tarvita. Asia voidaan vain saattaa sille tiedoksi ja lähteä perustamaan keskusta.
– Näyttää siltä, että meidän on entistä enemmän tähän suuntaan mentävä, jotta saadaan tätä ongelmaa ratkaistuksi. Koska muuten tämä tilanne on räjähtämässä suoraan sanottuna käsiin, sanoo vastaanottoasioiden johtaja Jorma Kuuluvainen Maahanmuuttovirastosta.
Turvapaikanhakijoiden määrä on viime viikkoina kasvanut jatkuvasti ja yltänyt jo yli 800 henkilöön viikossa. Tämä tarkoittaa käytännössä kahden ison vastaanottokeskuksen lisätarvetta joka viikko. Esimerkiksi Keuruu ja Vihti ovat äskettäin torjuneet vastaanottokeskukset, Forssa harkitsee asiaa vielä.
Kuuluvaisen mukaan on silti niitäkin kuntia, jotka kysyvät itse, millä tavoin voisivat olla avuksi. Etenkin lyhytaikaisia hätämajoituspaikkoja on löytynyt melko joustavasti, mutta nekin ovat jo ruuhkautuneet eikä väkeä voida pitää niissä loputtomiin.
Ruuhkien purkamiseksi myös hakemusten käsittelyä yritetään nopeuttaa. Aiemmin kesällä saadun 19,5 miljoonan lisäbudjettirahoituksen päälle Maahanmuuttovirasto on saamassa uudessa lisäbudjetista noin 10 miljoonaa. Kuuluvaisen mukaan kuluvan vuoden lopullista rahantarvetta on vielä mahdotonta ennustaa.
”Törkeää vetäytymistä vastuusta”
Esimerkiksi Turussa on jouduttu jo turvautumaan telttoihin. Oulussakin sekä vastaanottokeskus että hätämajoituspaikat ovat jo ylitäysiä. Oulun vastaanottokeskuksen johtajan Sirpa Kansanahon mukaan tilanne on täysin kestämätön sekä turvapaikanhakijoiden että ylipitkää päivää tekevän henkilökunnan kannalta.
– Ilmoitin tänään, että Oulun vastaanottokeskus ei voi enää ottaa vastaan ketään. Joko nämä ihmiset menevät johonkin muualle tai joutuvat kadulle, Kansanaho sanoi STT:lle torstaina.
Hänen mukaansa vastuu mahdottomaksi käyneen tilanteen hoitamisesta on kaadettu yksittäisten vastaanottokeskusten ja niiden johtajien niskaan.
– Kuntien ja valtion pitäisi tulla nyt esiin. Tämä on törkeää vetäytymistä vastuusta, Kansanaho sanoo.
Kansanahon mielestä sijoituspaikkoja pitää nyt löytyä tarvittaessa kuntien kannanmuodostusta odottelematta, sillä ihmisten oikeus ruokaan ja majoitukseen on suurempi kuin kuntien itsemääräämisoikeus.
Kansalaisten auttamishalu on herännyt
Sekä Maahanmuuttovirastoon että SPR:lle on tulvinut yhteydenottoja, joissa halutaan tarjota hätämajoitusta, lahjoittaa tavaraa tai olla muulla tavoin avuksi kriisin hoidossa.
– Ihmisten auttamishalukkuus on ollut todella suurta, sanoo SPR:n järjestöjohtaja Marita Salo.
Myös valmius vapaaehtoistyöhön näyttää hänen mukaansa nousseen huomattavasti.
Maahanmuuttovirasto ei Kuuluvaisen mukaan voi varsinaisesti ohjata ketään yksityismajoitukseen. Mitään estettä järjestelylle ei silti ole, jos turvapaikanhakija on tavalla tai toisella tutustunut paikalliseen henkilöön ja järjestely osapuolille sopii.
– Meillä on tälläkin hetkellä yksityismajoituksessa 700–800 ihmistä, mutta ne ovat menneet näin päin, että löytyy joko Suomessa asuva sukulaisperhe tai on ystävystytty jonkun suomalaisen perheen kanssa, Kuuluvainen sanoo. (STT/Radio Dei)
Lisää aiheesta Sillanrakentajat kirkossa -ohjelmassa Radio Dein torstai-iltapäivässä 3.9. klo 16.05-17.00. Uusinta sunnuntaina 6.9. klo 16.05-17.00.