Uutiset: Sley vastaa Ylen kritiikkiin: ”Työmme Inkerin kirkossa noudattaa piispainkokouksen linjauksia” Ihmisiä ja ilmiöitä: Severi Laakso: pappi ja muusikko samassa paketissa

Venäläisten uskonnollisuus vahvistunut

 

Ortodoksiuskonto ei houkuttele venäläisnuoria. Kuva: Wikimedia Commons / Andrew Stephen Damick

Nuoret suuntautuvat pois ortodoksisesta kristillisyydestä.

Venäläiset ovat palanneet uskontoon mutta eivät kirkkoon, kiteyttää yhdysvaltalainen Pew Forum -tutkimusjärjestö Venäjän uskonnollista kehitystä valottavan selvityksensä tuloksen.

Selvityksessä käydään läpi International Social Survey Programme -tutkimusohjelman tuloksia, jotka osoittavat kristinuskoon kohdistuneen kiinnostuksen räjähdysmäisen kasvun Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen.

Kirkkorekry neliöb. 14.-27.10.

Vuosien 1991 ja 2008 välisenä aikana ortodoksisiksi kristityksi itsensä määrittelevien venäläisten osuus Venäjän väestöstä nousi 31 prosentista 72 prosenttiin. Samaan aikaan uskonnottomiksi itsensä määrittelevien osuus romahti 61:stä 18 prosenttiin.

Ortodoksisen kristillisyys kasvatti suosiotaan eri väestöryhmissä, mutta erityisen voimakasta se oli yliopisto-opiskelijoiden keskuudessa. Silti harvempi kuin yksi kymmenestä vastaajasta ilmoitti käyvänsä kirkossa vähintään kerran kuukaudessa.

Islamin, protestanttisen kristillisyyden ja roomalaiskatolisen kristillisyyden kannatus nousi Venäjällä 1990-luvulla, mutta nousu tasaantui nopeasti. Muiden vakaumusten kuin ortodoksisen kristillisyyden suosio on selkeästi painottunut nuorempiin ikäryhmiin, selvityksessä ilmeni.

Lue Pew Forumin tutkimuksesta tarkemmin täältä.