Nuoret suuntautuvat pois ortodoksisesta kristillisyydestä.
Venäläiset ovat palanneet uskontoon mutta eivät kirkkoon, kiteyttää yhdysvaltalainen Pew Forum -tutkimusjärjestö Venäjän uskonnollista kehitystä valottavan selvityksensä tuloksen.
Selvityksessä käydään läpi International Social Survey Programme -tutkimusohjelman tuloksia, jotka osoittavat kristinuskoon kohdistuneen kiinnostuksen räjähdysmäisen kasvun Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen.
Vuosien 1991 ja 2008 välisenä aikana ortodoksisiksi kristityksi itsensä määrittelevien venäläisten osuus Venäjän väestöstä nousi 31 prosentista 72 prosenttiin. Samaan aikaan uskonnottomiksi itsensä määrittelevien osuus romahti 61:stä 18 prosenttiin.
Ortodoksisen kristillisyys kasvatti suosiotaan eri väestöryhmissä, mutta erityisen voimakasta se oli yliopisto-opiskelijoiden keskuudessa. Silti harvempi kuin yksi kymmenestä vastaajasta ilmoitti käyvänsä kirkossa vähintään kerran kuukaudessa.
Islamin, protestanttisen kristillisyyden ja roomalaiskatolisen kristillisyyden kannatus nousi Venäjällä 1990-luvulla, mutta nousu tasaantui nopeasti. Muiden vakaumusten kuin ortodoksisen kristillisyyden suosio on selkeästi painottunut nuorempiin ikäryhmiin, selvityksessä ilmeni.
Lue Pew Forumin tutkimuksesta tarkemmin täältä.