Veritas Forumissa pohditaan keskiviikkona 3. helmikuuta liberalismin tulevaisuutta ja yhteyttä ajan ilmiöihin. Aiheesta keskustelevat teologian dosentti Olli-Pekka Vainio ja someasiantuntija, poliitikko Tere Sammallahti.
Kylmän sodan jälkeen historian lopun piti olla liberaalin demokratian riemumarssi. Kilpailevien ideologioiden piti jäämän väärälle puolelle historiaa. Muutosvastarinnan piti olla vain osa siirtymävaihetta kohti liberaalia tulevaisuutta. Ja sitten yhtäkkiä 2010-luku todisti nationalististen sympatioiden laajan suosion eri puolilla länsimaita. Tapahtui Brexit, tapahtui Trump. Perinteisen vasemmistolaisen kritiikin lisäksi liberaalia talousjärjestystä ahdistelee nyt myös kansallisen edun ajama politiikka.
Liberaalien arvojen eteneminen taasen alkoi kohdata yllättäviä esteitä uusien konservatiivisempien puolueiden taholta. Samalla perinteisissä vasemmistopuolueissa liberalismin kritiikki ja reipas sosialismi tuntuvat entistä houkuttelevammilta ainakin Yhdysvalloissa ja Iso-Britanniassa. Loppiaisena tapahtunut Yhdysvaltain kongressiin tunkeutuminen on puolestaan mediassa herättänyt vaatimuksia joidenkin oikeistolaisten medioiden sääntelystä tai sulkemisesta, mikä sotii usean klassisen liberalistin aatteita vastaan.
Moni onkin alkanut pohtia, onko liberalismissa sittenkin jotain vikaa. Pari vuotta sitten Barack Obama suositteli lukemaan konservatiivisen professorin kirjaa, joka julisti liberalismin epäonnistuneen menestymisensä vuoksi. Suomessa taas julkaistiin viime vuonna teos Mikä liberalismia vaivaa? jonka kirjoittajat sijoittuvat poliittisen kentän vasemmalle laidalle. Eroistaan huolimatta teoksia näyttää yhdistävän näkemys liberalismin toimintaedellytysten loppumisesta.
Vaikka kritiikkiä satelee puolelta ja toiselta, someasiantuntija, yrittäjä ja kokoomus-poliitikko Tere Sammallahti näkee liberalismin edelleen edistämisen arvoiseksi.
– Liberalismin tarkoitus on vapauttaa ihmiset mielivallasta ja ulkoisesta pakosta. Vaikka tällainen vapaus ei ole olennainen osa kaikkia yhteiskuntia, yksilötasolla se lienee silti suurimpia ihmiskuntaa eteenpäin työntäviä voimia.
Ideologisia erimielisyyksiä tutkinut teologian dosentti Olli-Pekka Vainio näkee liberalismissa paljon hyvää.
– Suhtaudun pelonsekaisella epäilyksellä sen elinvoimaisuuteen nykytodellisuudessa. Minua kiinnostaa myös uskonnon rooli liberalismin toiminnan mahdollistajana.
Vainio ja Sammallahti pohtivat liberalismin tulevaisuutta ja sen yhteyttä oikeistoon, vasemmistoon, polarisaation kasvuun ja uskontojen yhteiskunnalliseen rooliin kriisiviestinnän kouluttaja kriisiviestinnän kouluttaja, tietokirjailija ja yrittäjä Katleena Kortesuon juontamana.
Tapahtuman paikka ja aika: ke 3.2. klo 15, Veritas Forum Finlandin YouTube-kanava, livelähetys. Voit halutessasi osallistua keskusteluun esittämällä omat kysymyksesi keskustelijoille live chatissa.
Veritas Forumia voi seurata sekä Facebookin että Linkedinin kautta.