Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

ViaDia tahtoo vuokrata Tampereelta useampia yksiöitä, jotta kuntoutumisen tielle lähteneet asunnottomat saisivat kodin

 

Kadulta kotiin -kaartiin kuuluvat Tampereella mm. hankeohjaaja Matti Heikkinen ja projektipäällikkö, ViaDia Pirkanmaan palvelujohtaja Senni Rönkkö. Kuva: Erja Taura-Jokinen

Pula asunnoista on todellinen, sillä ViaDia Pirkanmaa pystyi viime vuonna tarjoamaan vuokra-asunnon vain joka viidennelle hakijalle.

ViaDia Pirkanmaa on auttanut asunnottomia Kadulta kotiin -hankkeellaan vuodesta 2018 lähtien.

Tällä hetkellä ViaDia Pirkanmaan palvelujohtaja Senni Rönkkö työntekijöineen kohtaa asuntoa vailla olevia ihmisiä Tampereen Puutarhakadulla, Vapaakirkon tiloissa.

Sansa neliöb. 11.11.-10.12.

– Kadulta kotiin -hankkeessa on melko tiukasti rajattu asiakaskunta. Pyrimme STEAlta saadun rahoituksen turvin auttamaan yli vuoden ilman asuntoa olleita henkilöitä sekä vankilasta asunnottomaksi vapautuvia, Rönkkö kertoo.

Hankeohjaaja Teemu Karppinen myöntää, että kohderyhmä on haastava.

ViaDia pyrkii tavoittamaan ne, jotka ovat työelämästä ja yhteiskunnan turvaverkostoista syystä tai toisesta tippuneita.

Alun perin Kadulta kotiin -hankkeen käynnisti ViaDia Pirkanmaan toiminnanjohtaja Pekka Matilainen, jolle asunnottomien, päihderiippuvaisten ja köyhien auttaminen oli sydämen asia.

– Yhä edelleen Kadulta kotiin -hankkeen asunnoissa on niitä, joita Pekka haki metsistä, kuusien alta, lämpimään, Karppinen toteaa.

Hankkeessa keskeinen toimintatapa on ”välivuokraus”:

– ViaDia pyrkii vuokraamaan yksiöitä eri puolilta Tamperetta, jotta se voi vuokrata ne edelleen asuntoa tarvitseville. Haastattelemme jokaisen asunnonhakijan ja sen perusteella päätämme, voiko ViaDia antaa vuokrayksiön hänen käyttöönsä, Senni Rönkkö kertoo.

Käytännössä asuntonsa vuokralle antava saa tuottoa yksiöstä korkeintaan 600 euroa. Tuolla vuokran suuruudella asujan on vielä mahdollisuus saada Kelalta tukea asumiseensa.

ViaDia tukee ja neuvoo vuokranantajaa, takaa päävuokralaisena vuokranmaksun sekä huolehtii asuntoon huoneistoturvavakuutuksen.

– Meillä on akuutti pula asunnoista. Hakijoita oli viime vuonna parisensataa, ja juuri nyt kaikki 17 yksiötä on asutettu, Senni Rönkkö kertoo.

Moni epäröi antaa yksiötään vuokralle, asunnotonta auttaakseen.

– Se on ymmärrettävää, ja toisinaan myös tapahtuu niin, että päihdekuntoutuja palaa entiseen elämään monista ViaDian ja yhteiskunnan tukitoimista huolimatta. Kadulta kotiin -hankkeen työllä pyrimme pienentämään riskin minimiin, Rönkkö painottaa.

Teemu Karppinen toteaa, että ihminen voi jäädä asunnottomaksi paitsi päihteiden käytön myös talous- ja mielenterveysongelmien vuoksi. Parisuhteen kariutuminenkin on ollut monille kriittinen hetki.

– Asuntonsa ViaDialle vuokraamalla on mahdollisuus käytännöllisesti toteuttaa lähimmäisenrakkautta ja antaa apua niille, jotka todella sitä tarvitsevat. Kutsumme kristittyjä kumppanuuteen!

– Lähdemme siitä, että ihminen tarvitsee kodin. Sitten muutkin asiat voivat alkaa järjestyä, hanketyöntekijät summaavat.