Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Viestintäkouluttaja Ylelle: Juha Sipilän poisjääminen arvotenteistä tietoinen strategia

 

Juha Sipilä väistelee arvohaastatteluja

Viestintäkouluttaja Katleena Kortesuon mukaan vahvin pääministeriehdokas Juha Sipilä välttelee tietoisesti arvokysymyksiin pureutuvia vaalitenttejä. – Kukaan ei vaadi hänen päätään vadille, kun hän jää jostakin pois. Ihmiset haluavat antaa hänelle tilaa, niin toimittajat, puoluetoverit kuin kilpailevat puolueet, tulkitsi Kortesuo Ylen aamu-tv:n haastattelussa torstaina.

Politiikkaa seuraava viestintäkouluttaja Kortesuo näkee Sipilän vetäytymisen arvokysymyksiä käsittelevistä vaalitenteistä ja haastatteluista vaalitaktiikkana, johon hänelle on nyt erityinen mahdollisuus, kun tämän poika kuoli yllättäen helmikuussa.

– Halutaan antaa rauha toipua. Sipilällä on poikkeuksellinen etulyöntiasema, häntä hiillostetaan vähemmän, Kortesuo kommentoi Ylelle.

Sansa neliöb. 11.11.-10.12.

Katleena Kortesuo odottaa sekä toimittajilta että Sipilän kilpakumppaneilta entistä tiukempaa kohtelua.

– Kun ihminen puhuu arvoistaan, on kyse aroista asioista. On haluttu pysyä mieluummin pinnalla, annettu toisen surra rauhassa, Kortesuo tulkitsee.

Iltalehti kirjoitti tällä viikolla Juha Sipilän kieltäytyneen muun muassa Iltalehden ja Ylen haastatteluista, joissa olisi puhuttu talousasioiden asemesta elämänarvoista, asenteista ja suhtautumisesta esimerkiksi eutanasiaan. Myös Radio Dein Vaaliekstra-haastattelusta Sipilä kieltäytyi ainoana puoluejohtajana.

– Heti kun Sipilä palasi töihin maaliskuun alussa, niin olen pyytänyt avustajan kautta häntä keskustelemaan arvoista. Kaikilta muilta puheenjohtajilta olen saanut haastattelun. Olen ollut valmis tekemään jutun Sipilän haluamassa paikassa, mihin aikaan vaan ja lopulta vaikka puhelinhaastattelun, siksi on vaikea uskoa, että aikataulu on syynä, kertoo Radio Dein päätoimittaja Kirsi Rostamo.

Rostamo ei halua lähteä arvailemaan Sipilän motiiveja kieltäytyä haastattelusta. Hän on kuitenkin Suomen tunnetuimman kristillisen median päätoimittajana pahoillaan tilanteesta.

– En ole saanut selitystä, enkä lähde sitä arvailemaan, mutta ihmettelen. Radio Dein kuuntelijoilla olisi ennen vaaleja oikeus tutustua mahdolliseen pääministeriin syvällisemmin. 

”Herätysliikkeet ovat konservatiivisia – sitä on myös Rauhan Sana”

Kotimaa-lehden uutispäällikkö Johannes Ijäs sanoo Juha Sipilän kritisoineen toimittajia siitä, etteivät nämä ole halunneet ymmärtää hänen vakaumustaan. Ijäksen arvio on, että gallupien kärkipaikkaa halussaan pitävä keskustan puheenjohtaja varoo vaalien alla profiloitumasta julkisuudessa lestadiolaistaustansa kautta.

Ijäs viittaa myös toimittaja Risto Uimosen kirjoittamaan vaalikirjaan, jossa Sipilä painottaa, että hän ei ole lestadiolainen ja että hänen kytköksensä liikkeeseen koskevat vanhoillislestadiolaisuutta maltillisempaa rauhansanalaisuutta. Uutispäällikkö Ijääksen mukaan Uimosen kirja antaa Rauhan Sana -liikkeestä liberaalimman kuvan kuin mitä se tosiasiassa on.

”Liike asetetaan [Risto Uimonen] kirjassa vastakkain vanhoillislestadiolaisuuden kanssa. Miksi näin tehdään, johtuu puolestaan siitä, että Sipilästä on julkisuudessa tehty vanhoillislestadiolaista, mitä hän ei ole. On syntynyt tarve tehdä etäisyyttä vanhoillislestadiolaisuuteen, mistä varmaan siitäkin on tässä tohinassa syntynyt hieman todellisuutta kapeampi kuva. — Rauhan Sana on herätysliike. Herätysliikkeet ovat konservatiivisia valtakirkkoon verrattuna körttiläisyyttä lukuun ottamatta, jos asia yksinkertaistetaan. Sitä on myös Rauhan Sana”, kirjoittaa Ijäs Kotimaa24:ssa julkaistussa Vielä kerran – tällainen on Sipilän Rauhan Sana -artikkelissaan.