Uutiset: Sley vastaa Ylen kritiikkiin: ”Työmme Inkerin kirkossa noudattaa piispainkokouksen linjauksia” Ihmisiä ja ilmiöitä: Severi Laakso: pappi ja muusikko samassa paketissa

Viharikokset vähentyivät viime vuonna

 

Poliisin tietoon tulleiden viharikosten määrä on kääntynyt laskuun. Viharikoksia kirjattiin viime vuonna 860 tapausta, joka on 15 prosenttia edellisvuotta vähemmän.
Poliisiammattikorkeakoulun tekemän tutkimuksen mukaan vuoden 2010 aikana kirjattiin yhteensä 860 rikosilmoitusta, kun vuonna 2009 niitä kirjattiin hieman yli tuhat.

Kuusi prosenttia kirjatuista viharikoksista liittyi uskonnolliseen taustaan.

Viharikoksista selvästi suurin osa oli rasistisia, yhteensä 741 tapausta. Yleisin rikosnimike oli pahoinpitely.

Uskonnolliseen taustaan liittyi 6 prosenttia tapauksista, seksuaaliseen suuntautumiseen 5 prosenttia ja vammaisuuteen 2,4 prosenttia.

Wycliffe neliöb. 1.-31.10.

Rasistisia rikoksia on tilastoitu vuodesta 1998 alkaen ja kaikkia viharikoksia vuodesta 2008 alkaen. Pitkällä aikavälillä rikostapausten määrä on kasvanut. Selkeimmin viharikosten määrä kasvoi vuosina 2008 ja 2009. Nyt kirjattu määrä laski vuoden 2008 tasolle.

Viharikoksiksi määritellään rikokset, joiden motiivina ovat ennakkoluulot tai vihamielisyys uhrin etnistä tai kansallista taustaa, uskonnollista vakaumusta, elämänkatsomusta, seksuaalista suuntautumista, sukupuoli-identiteettiä, sukupuolen ilmaisua tai vammaisuutta kohtaan.

 
Artikkelibanneri perussanoma