Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Vihkimispakko olisi huonoin vaihtoehto

 

Kirkollinen vihkiminen on kesän kuuma puheenaihe. Kuva: Henna Aaltonen/KT

Onko vahvan kirkkohääperinteen aika pian historiaa Suomessa? Kysymys on noussut esiin sen jälkeen, kun piispa Eero Huovinen otti kantaa kirkon vihkimisoikeuteen.

 

Piispa Eero Huovinen totesi, että kirkon on syytä harkita vihkimisoikeudesta luopumista, jos sukupuolineutraali avioliitto tulee voimaan uuden avioliittolain myötä.

Fida neliöb. 4.-10.11. + 25.11.-1.12. (ilm.1-2/2)

– On väärin, jos kirkko pakotetaan vihkimään samaa sukupuolta olevia, sanoo professori Pentti Lempiäinen.

Hän ei näe dramaattista muutosta, jos Huovisen esittämä malli toteutuisi. Kaikki parit vihittäisin silloin maistraatissa ja liiton siunaus tapahtuisi kirkossa parin sitä halutessa.

– Siunauskaavassa liitto vahvistetaan, mutta paria ei julisteta aviopuolisoiksi. Sen sijaan kirkko rukoilee vihittyjen puolesta.

Julkisessa keskustelussa on tuotu esiin monia näkökulmia nykyiseen vihkimysoikeuteen, jota jotkut pitävät ahdasmielisenä ja väestöryhmiä syrjivänä. Ymmärrystä on saanut myös perinteiseen kristilliseen avioliittokäsitykseen nojaava kirkko.

Lempiäinen muistuttaa, että niin Jeesuksen kuin Paavalin opetuksen mukaan avioliitto on miehen ja naisen liitto, minkä vuoksi kirkko on ollut pidättyväinen samaa sukupuolta olevien liittojen vihkimisasiassa.

Viime viikonvaihteessa Aamulehti kertoi, että puolueista kristillisdemokraateissa ja vasemmistoliitossa on eniten halukkuutta luopua kirkon vihkimisoikeudesta.