Uutiset: Sley vastaa Ylen kritiikkiin: ”Työmme Inkerin kirkossa noudattaa piispainkokouksen linjauksia” Ihmisiä ja ilmiöitä: Severi Laakso: pappi ja muusikko samassa paketissa

Vihreät ja perussuomalaiset teilasivat toisensa ulos hallituksesta Radio Dein tentissä

 

Kansanedustajat Mika Niikko perussuomalaisista ja Johanna Sumuvuori vihreistä kamppailivat suorasanaisesti Radio Dein vaalitentissä.

KUUNTELE KLIPPI. Vihreät ja perussuomalaiset eivät mahdu samaan hallitukseen – vaalituloksesta riippumatta. Asia tehtiin selväksi kansanedustajien Mika Niikon (ps) ja Johanna Sumuvuoren (vihr) suulla Radio Dein vaalitentissä keskiviikkona. Puolueiden edustajien mukaan ”puolueet ovat yhtä kaukana toisistaan kuin itä on lännestä”.
Asiakysymyksiä, joista puolueet olisivat samaa mieltä, ei Radio Dein tentissä käytännössä löytynyt. Kipakimmat sananvaihdot käytiin palestiinalaisvaltion tunnustamisesta, pakolaispolitiikasta ja suhtautumisesta kehitysapuun.

Vihreiden kansanedustaja Johanna Sumuvuoren mukaan Suomen tulisi Ruotsin mallin mukaisesti tunnustaa itsenäinen palestiinalaisvaltio Lähi-idässä Israelin naapurina.

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven (sd) ilmoitti Ruotsin valtiopäivävaalien jälkeen lokakuussa, että Ruotsi tunnustaa Palestiinan valtion.

Kirkkorekry neliöb. 14.-27.10.

Sumuvuori on vieraillut itse palestiinalaisalueella muun muassa kehityspoliittisen toimikunnan kanssa. Kehityspoliittinen toimikunta on valtioneuvoston asettama elin, jossa on puolueiden, järjestöjen sekä virkamiesten ja yliopistotutkijoiden edustus.

– Siellä tuli kyllä alueiden kahtiajako hyvin selväksi ja se epätasa-arvoinen tilanne, mikä näillä miehitetyillä alueilla vallitsee.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini on korostanut, ettei palestiinalaisvaltion perustaminen ratkaise turvallisuusongelmia alueella, etenkään niin kauan kuin terroristijärjestöksi luokiteltu Hamas pitää valtaa Gazassa ja itsemurhaiskuja toteuttava Hizbollah toimii yhteistyössä palestiinalaisten asejärjestöjen kanssa.

– Suhtaudun Israelin valtioon lähtökohtaisesti hyvin myönteisesti. Olen sen sanonut ja siitä myös runsaasti kritiikkiä saanut. Mutta pitkällä aikavälillä, kun olen käynyt Israelissa ja palestiinalaisalueilla, niin ne ihmiset siellä ansaitsisivat elää rauhassa. Viha luo katkeruutta ja sota luo tuhoa. Pitkän päälle todellinen turva ei voi aueta asein, muotoili Soini Radio Dein haastattelussa toissaviikolla.

Puolueen kansanedustaja Mika Niikko myötäilee Soinin linjaa.

– Mielestäni [palestiinalaisvaltion] yksipuolisella tunnustamisella ei rauhaa saada aikaiseksi. Toisekseen Lähi-idän ongelman juuret ovat niin syvällä, että me emme sitä pysty ratkaisemaan täältä käsin. Mielestäni se [palestiinalaisvaltion tunnustaminen] vain aiheuttaa lisää levottomuutta. Ensin pitäisi saada todellinen valtio muodostumaan siten, että siellä hallitsee joku muu kuin terroristijärjestö, muotoili Niikko Radio Dein vaalitentissä.

Torstaiaamuna 2.4. Radio Dein puoluejohtajahaastattelussa kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen klo 9, uusinta klo 13.

Lue myös: 

Timo Soini haluaa jatkaa Perussuomalaisten puheenjohtajana

Johanna Sumuvuoren ja Mika Niikon vaalitentti kokonaisuudessaan Radio Dein arkistossa

Kuuntele Johanna Sumuvuoren ja Mika Niikon sananvaihto palestiinalaisvaltiosta, pakolaiskiintiöistä ja kehitysavusta Radio Deissä [toimittaja Kai Kortelainen, 4 min]:

 
Dei, Nina Åström, artikkeliban 17.10.- (2/2)