Ihmisiä ja ilmiöitä: Severi Laakso: pappi ja muusikko samassa paketissa Ihmisiä ja ilmiöitä: ”Raamattu, biologia ja lapset” – Norjassa laadittu julistus perinteisen sukupuoli- ja avioliittokäsityksen puolesta

Viikon debatin professorit eri mieltä Trumpista ja toisistaan – Faktaa vai täyttä roskaa?

 
Markku Ruotsila ja Atte Korhola vakavina selät vastakkain.

Amerikka-kirjailijat Markku Ruotsila ja Atte Korhola Radio Dein Viikon debatissa. Kuva: Mikko Huhdanmäki

Kirjoissaan Amerikan vaaleihin, Trumpiin ja kristilliseen oikeistoon pureutuneet Atte Korhola ja Markku Ruotsila eivät löytäneet yhteistä säveltä Radio Dein studiossa. Käytössä olivat muun muassa termit ”oma keksintö” ja ”täyttä roskaa”.

Kirkkorekry neliöb. 14.-27.10.

Onko Donald Trump johtaja, joka toteuttaa Jumalan suurta suunnitelmaa vai vaarallinen peluri, joka johdattaa kansakuntansa ja länsimaalaisen demokratian tuhon tielle? Ratkaiseeko kristillisen oikeiston Trump-uskollisuus tuloksen parin viikon päästä käytävissä Yhdysvaltain presidentinvaaleissa?

Viikon debattiin keskiviikkona 23.10.2024 oli kutsuttu keskustelemaan kaksi Yhdysvaltain poliittiseen ilmastoon perehtynyttä professoria, jotka molemmat ovat juuri julkaisseet Trumpin Amerikkaa sekä kristillisen oikeiston roolia ja uskonnollisen arvomaailman merkitystä käsittelevät tietokirjat. Radio Dein ohjelmajohtaja Kai Kortelaisen vieraana studiossa olivat Helsingin yliopiston ympäristömuutoksen professori Atte Korhola, jonka tuore teos on ”Kristillinen äärioikeisto ja Trump” (Tammi), sekä Yhdysvaltain historian dosentti ja poliittisen historian professori Markku Ruotsila, jonka äskettäin julkaistu kirja on nimeltään ”Trumpin Amerikka — Yhdysvallat kulttuurisotien taistelukenttänä” (Basam Books).

Atte Korhola sanoo kirjassaan, että amerikkalaisten oikeistokristittyjen kiintymystä Trumpiin on vaikea ymmärtää, koska kyseessä on mies, jolla ei tunnu olevan yhtä ainutta kristillistä solua kehossaan.

– Näin kirjoitan ja perustelen sen 500 sivun opuksessani hyvin tarkkaan. On kummallinen asia, miten kristillinen puoli on niin innostunut Trumpista. Sitä on vaikea selittää millään muulla kuin sillä, että he käyttävät Trumpia oman agendansa toteuttamiseen. Ja Trumphan tekee, tanssii ja laulaa mitä tahansa valtaan päästäkseen. Hänen politiikkansa muuttunut koko ajan. Hän on muuttanut näkemyksiään monesta asiasta ja tekee sitä toteuttaakseen omaa valtapyrkimystään, Korhola perustelee.

Korholan on vaikea ymmärtää kristillisen kentän innostusta Trumpista. Hän kertoo, että vuoden 2016 vaaleissa noin 80 prosenttia evankelisista äänesti Trumpia. Vuonna 2020 luku oli jo 86 prosenttia. Nyt politiikan tarkkailijat näkevät, että jos luku nousee vielä viitisen prosenttia, se riittää Trumpille valtaan pääsyyn.

– Siksi tämä on niin kriittinen tämä kristillinen puoli.

Ruotsila: ”Ei kristillistä oikeistoa ole vaikea ymmärtää”

Markku Ruotsila kirjoittaa, että Trumpin politiikalla kuitenkin on jatkuvuutta ja se ei välttämättä olekaan poukkoilevaa – sieltä on löydettävissä konservatiivisen arvomaailman kokonaisuus. Kai Kortelainen kysyy, onko hän siis eri mieltä Korholan kanssa?

– Olen tietysti täydellisesti eri mieltä. Eikä kristillistä oikeistoa Yhdysvalloissa ole ollenkaan vaikea ymmärtää, Ruotsila kertoo.

Hän luettelee kirjoittaneensa ensimmäiset kaksi akateemista tutkimusta aiheesta vuonna 2008. Nyt julkaistu kirja on aiheesta viimeisin, ja välillä on tullut hyvin monta muuta julkaisua. Aiheena ovat olleet, miten Yhdysvaltain kristillinen oikeisto on syntynyt, mitkä sen linkit ovat republikaaniseen puolueeseen, mistä tämä kaikki johtuu ja mikä on sen arvomaailma siellä taustalla.

”Olen tietysti täydellisesti eri mieltä.”

– Ei tässä ole mitään mysteeristä. Jos ymmärtää Yhdysvallat, ymmärtää amerikkalaisen kristillisyyden ja ymmärtää sen teologian, ymmärtää sen maailmankuvan käsityksen Yhdysvalloista – ja ymmärtää sen, että presidenttinä Trump teki tulosta. Hän lupasi kristilliselle oikeistolle ja muillekin kristityille hyvin paljon. Hän piti kaikki lupauksensa.

– Kristityt ovat myös kansalaisia. Kristityt kansalaisina liittoutuvat sellaisten poliitikkojen kanssa, jotka lupaavat tehdä asioita, joita kristityt pitävät moraalisesti hyvin asioina. Trump lupasi sitä 2016 ja neljän vuoden ajan hän toteutti sitä enemmän kuin kukaan muu presidentti Yhdysvaltain historiassa koskaan, Ruotsila toteaa.

Hän näkee, että ihmiset eivät äänestä ehdokkaita sen mukaan, millä tavalla nämä ovat olleet pitkän elämänsä aikana kristillisiä. Ehdokkaita äänestetään sen politiikan mukaan, mitä he tarjoavat.

Korhola: ”Trumpin politiikka oli sarja epäonnistumisia”

Korhola yhtyy Ruotsilan käsitykseen ihmisten suhtautumisesta ja toteaa, että ajattelutapa on muuttunut nimenomaan Trumpin aikana.

– Ennen ihmiset olivat arvioineet myös jokaisen poliitikon moraalista käyttäytymistä ja henkilökohtaista elämää: miten he toteuttavat agendaansa privaattielämässä ja muissa ammateissa, joissa ovat olleet? Tutkimuksissa on osoitettu, että sillä ei olekaan enää mitään merkitystä, miten ihminen käyttäytyy, reagoi, puhuu tai lietsoo vihaa tai mitä tahansa, vaan ainoastaan politiikalla, ”niin sanotulla politiikalla”, josta minulla on aivan erilainen käsitys kuin Markku Ruotsilalla.

– Trumpin politiikka oli sarja epäonnistumisia. Hän teki paljon asioita, jotka myös hänen kannattajilleen olivat myrkkyä. Esimerkiksi marihuanan laillistaminen. Jostain kummallisesta syystä 36 osavaltiota laillisti Trumpin aikana marihuanan, mikä ei varmasti ollut kristillisen oikeiston keskeisiä tavoitteita. Ja monta muuta asiaa, missä mentiin pieleen, Korhola toteaa.

”Huoleni on kristinuskosta: miten se otetaan aseeksi politiikan näyttämölle.”

Atte Korhola korostaa, ettei hänen kirjansa ole vain Trumpista tai Trumpin politiikasta, joka hänen mielestään ei ole missään tekemisissä klassisen konservatiivisen politiikan kanssa, vaan se on populistista hurmapolitiikkaa.

– Huoleni on kristinuskosta: miten se otetaan aseeksi politiikan näyttämölle. Minulla on täällä sadoittain esimerkkejä siitä, miten vaikutusvaltaisia nämä kristilliset toimijat ja kristilliset järjestöt, joita on asejärjestöistä perhepuolelle ja opetukseen, ovat ja ovat saaneet vaikutusvaltansa, ja kuinka Trump toteuttaa tätä agendaa.

”Faktat vastaan pamfletti ja poleeminen julistus”

Kortelainen kysyy Ruotsilalta, oliko Trumpin politiikka sarja virheitä ja populistista hurmapolitiikkaa?

– Sillä väitteellä ei ole minkäänlaisia perusteita. Tämä koko keskustelu on epäsuhtaista valitettavasti, koska yhdellä puolella on pamflettikirja, joka on jostain – en tiedä mistä journalistien sepustuksista – koottu ja toisella puolella on Pohjois-Amerikan kirkkohistorian dosentti, joka on tutkinut 30 vuotta tätä aihetta ja kirjoittanut hyvin monta akateemista tutkimusta Yhdysvaltain kristillisestä oikeistosta ja myös kristillisestä vasemmistosta, Ruotsila korostaa.

Hän sanoo, että Trumpin politiikka oli hyvin perinteistä konservatiivipolitiikkaa, ja samanaikaisesti tämä kävi populistista kampanjaa läpi presidenttikauden. Näitä kahta tasoa näköjään Suomessa ei osata erottaa toisistaan. Ruotsilan mukaan juuri populistisen kampanjoinnin takia ydinkannattajakunta rakastaa Trumpia.

– Ja konservatiivit, tavalliset oikeistolaiset Yhdysvalloissa kannattavat – eivät rakasta eivätkä pidä hänen tyylistään ja niin edelleen. Mutta kannattavat sen konservatiivisen politiikan takia.

– Sitten häntä vastustetaan nimenomaan sen politiikan takia vasemmistossa, mutta inhotaan ja pelätään yli kaiken sen populistisen tyylin ja sanoman takia.

Korhola: ”Trumpin politiikka ja retoriikka ovat saumattomasti samanlaisia”

Atte Korhola ei pysty erottamaan Trumpin politiikkaa ja populismia. Hän on lukenut sadoittain kirjoja ja tutkimuksia, eikä ole törmännyt ajatukseen missään. Korholan mukaan on Ruotsilan oma keksintö, että kritiikki kohdistuu Trumpin karikatyyriin, sillä Trumpin politiikka ja retoriikka ovat saumattomasti samanlaisia.

Professorien debatti käy kuumana, ja Ruotsila muun muassa väittää, että Korholan väitteet ovat täyttä roskaa ja viittaa tämän esittämiin Trumpin suunnitelmiin esimerkiksi armeijan nostamisesta toisinajattelevia ”Amerikan vihollisia” kohtaan.

Ruotsila myös vertaa debatoijien teoksia. Hänellä itsellään on faktat ja Korholan kirja on ”pamfletti ja poleeminen julistus”.

Korhola pitää tilannetta nyt vakavana, sillä jos Trump nousee taas presidentiksi, jatkuvasti äärevöityneellä Trumpilla ei ole mitään enää pelissä.

– On ilman muuta selvää, että hän tulee toteuttamaan myös näitä hyvin äärimmäisiä näkemyksiään käytännössä, mikäli hän valtaan pääsee. Minusta on niin säälittävä, että kristillinen taho Yhdysvalloissa on näin vannoutuneen innostunut Trumpista kutsuen häntä messiaaksi ja Amerikan pelastajaksi, Korhola suree.

Millainen rooli vihalla ja polarisaatiolla on Yhdysvaltain politiikassa? Onko vihapuhe vain äärivasemmiston keksimä leimasana? Mitä seuraa, jos Trump pääsee takaisin valtaan? Kuuntele koko Viikon debatti uusintana lauantaina 26.10. klo 11 tai Dei Plus -palvelusta silloin, kun sinulle sopii. Väittelyn voi myös katsoa Radio Dein YouTube-kanavalta.

 
Dei, Nina Åström, artikkeliban 17.10.- (2/2)