Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Viisi myyttiä islamilaisesta valtiosta

 

Varioitu Islamilaisen valtion lippu. KUVA: WIKIMEDIA COMMONS

Islamilaisesta valtiosta (aikaisemmin ISIS) on julkisuudessa esitetty ristiriitaisia väitteitä. Globaaliin jihadismiin erikoistunut tutkija Juha Saarinen esittää The Ulkopolitist-blogisivulla viisi Islamilaista valtiota koskevaa väitettä, ”joiden todellisuuspohja on vähintään kyseenalainen”.

Ensimmäinen myytti, joka ei Juha Saarisen mukaan kestä kriittistä tarkastelua, on, että Islamilainen valtio saisi tukea ulkovalloilta. Vaikka joidenkin Persianlahden alueen valtioiden rikkailta yksityishenkilöiltä tiedetään virtaavan rahaa ryhmälle, ei suorasta valtiollisesta tuesta ole näyttöä.

Toisen myytin mukaan Islamilaisen valtion valtionrakennusprojekti on puhtaasti ”retorinen tavoite”. Tämä väite on Saarisen mukaan suoranaisessa ristiriidassa ryhmän itse ilmaisemien tavoitteiden ja ryhmän kohteeksi joutuneiden vähemmistöjen kokemuksen kanssa.

Karas-Sana neliöb. 18.-24.11.

Kolmas myytti väittää, että ISIS koostuu pienistä radikaaleista ryhmittymistä, jotka koettavat hyötyä isomman järjestön maineesta. Saarisen mukaan Islamilaisella valtiolla on kuitenkin kehittynyt byrokraattinen koneisto ja monimuotoinen organisaatiorakenne, ”joskin sen kyvystä hallita valloittamiaan alueita ei juuri ole varteenotettavia todisteita.”

Neljännen myytin mukaan Islamilainen valtio muodostui Irakin sodan seurauksena. Saarinen huomauttaa kuitenkin, että ryhmän juuret ulottuvat vuoteen 1999 ja ryhmä aktivoitui Irakissa jo ennen Irakin sodan alkua 2003.

Viidennen myytin mukaan jokainen Islamilaisen valtion riveissä taistellut, Suomeen palaava vierastaistelija on uhka. Saarisen mukaan tutkimukset eivät tue tätäkään väitettä, vaikka osa mahdollisesti Suomeen palaavista taistelijoista voi uhkan muodostaa.

Juha Saarinen on avustava tutkija Maanpuolustuskorkeakoulussa sekä jatko-opiskelija Helsingin yliopistossa. Kirjoitus on julkaistu The Ulkopolitist-blogissa 4. syyskuuta ja sen voi lukea tästä linkistä.

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie