Hyvät: Vuoden Kristillinen kirja 2024 on Pirjo Kotamäen säeromaani Paavo Ruotsalaisesta – ”Kun kannen avaa, niin sisältö pääsee yllättämään”

Ville Skinnari haluaa Suomeen infravaalit: ”Olemme kuin sepelvaltimotautiin sairastuneet”

 

– Arvonlisäveroprosentin kanssa voidaan hakea hallitusneuvotteluissa tasapainoa, arvioi SDP:n varapuheenjohtaja Ville Skinnari mahdollisia rahoituslähteitä demarien kaavailemille investoinneille. Kuva: Stas Voronin

— Meillä on ollut pitkään neljän vuoden tauti. Siitä pitää päästä, SDP:n varapuheenjohtaja haluaa puolueensa valtaan päättämään yli vaalikauden ulottuvista ratkaisuista.

Sairauslomaansa jatkavaa sosialidemokraattien puheenjohtajaa Antti Rinnettä Radio Dein puoluejohtajatentissä tuurannut demarien varapuheenjohtaja Ville Skinnari maalaili radiohaastattelussa Suomen liikennepolitiikkaa uuteen uskoon.

— Helsingissä kun avaa silmät ja katsoo rautatieasemalta pohjoiseen kohti Pasilaa, näkee sen, että Suomi alkaa olla tukossa. Me olemme kuin sepelvaltimotautiin sairastuneet. Raideliikenne ei ole kehittynyt, infra ei ole kehittynyt. Näistä tulee infravaalit, soten ja muiden kysymysten lisäksi, sanoi Skinnari Radio Dein lähetyksessä tänään perjantaina.

Wycliffe neliöb. 1.-31.10.

Pääministeripuolue keskustan liikenne- ja raidepolitiikka on kuluvalla viikolla joutunut erityisen huomion kohteeksi sen jälkeen, kun ruotsalaismedioista vuosi julkisuuteen tieto, jonka mukaan puoluetta edustavaa liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner on ehdolla ruotsalaisen liikepankki SEB:n hallitukseen maaliskuun lopussa järjestettävässä yhtiökokouksessa.

Kilpailuttamista korostavien liikenneratkaisujen ohella Skinnari läksytti keskustaa kapeakatseisesta kilpailukykyä korostavasta ajattelusta.

– Itse ajattelen hyvin eri tavalla kuin [pääministeri] Juha Sipilä. Hän on nyt neljä vuotta puhunut kilpailukyvystä, mutta hänelle kilpailukyky on pelkästään kustannuskilpailukykyä eli ihmisten palkkoja. Viittaan nyt pakkolakiesityksiin ja tämän tyylisiin.

”Jos me katsotaan vain pienestä avaimenreiästä sitä kuuluisaa kilpailukykyä, niin ajaudumme juuri tähän Suomen tautiin, jolloin meidän kokonaiskilpailukyky ei kehity.”

Kauppatieteiden ja oikeustieteiden yliopisto-opinnot suorittanut demarikansanedustaja katsoi Radio Dein vaalitentissä tarpeelliseksi avata yritysmaailmassa kannuksensa ansainneelle pääministeri Sipilälle yhdysvaltalaisen Harvard Business Schoolin kilpailukykymääritelmiä.

– Kyllä siihen kuuluu saavutettavuus, teknologinen kehitys, investoinnit ja osaaminen eli koulutus. Se muodostaa sen kokonaisvaltaisen kilpailukyvyn. Toki siellä on myös työn hinta.

– Jos me katsotaan vain pienestä avaimenreiästä sitä kuuluisaa kilpailukykyä, niin ajaudumme juuri tähän Suomen tautiin, jolloin meidän kokonaiskilpailukyky ei kehity.

Ville Skinnarin mukaan ”Suomen tauti” on leviämässä EU:n alueelle laajemminkin, minkä seurauksena ”Eurooppa on ajautumassa alihankintataloudeksi”.

– Kiina ja Yhdysvallat ovat jo ottaneet haltuunsa digitaalisen maailman kuluttajabisneksessä – katsotaan, mitä Amazon ja Alibaba tekevät, samoin Google ja Facebook. Kymmen ihmistä alkaa omistamaan koko maailman datan. Tämä on tosi pelottava kehitys, joka koskee koko EU:ta ja koko Eurooppaa.

Demarien varapuheenjohtajan lääke maailmanlaajuiseen markkinatalouden myllerrykseen on lisätä kotimaisia investointeja koulutukseen ja teknologista kehitystä edistäviin innovaatioihin.

– Pystymmekö me nousemaan näissä arvoketjuissa sille tasolle, että meille syntyy arvoa vai vajoammeko alihankintataloudeksi, jolloin keskustellaan Sipilän tyylisestä kustannuskilpailukyvystä, kysyi Skinnari Tapani Ruokasen isännöimässä vaalistudiossa.

Radio Dein puoluejohtajatentit lähetetään perjantaisin kello 16 ja ne kuullaan uusintana tiistai-iltaisin kello 19. Seuraavana Tapani Ruokasen haastattelussa vierailee perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho perjantaina 1. maaliskuuta.

 
Dei, Viikon debatti, artikkeliban. (2/2) 14.9.- MJa