Uutiset: Sley vastaa Ylen kritiikkiin: ”Työmme Inkerin kirkossa noudattaa piispainkokouksen linjauksia” Ihmisiä ja ilmiöitä: Severi Laakso: pappi ja muusikko samassa paketissa

Virsifestivaali Tampereella juhlistaa 500-vuotiasta virsikirjaa

 

Nykyisessä suomenkielisessä virsikirjassa on 13 Martti Lutherin virttä.

Tampereella veisataan loppuvuonna poikkeuksellisen paljon virsiä. Tampereen Tuomiokirkkoseurakunta järjestää 20.10.–1.12. Virsi nyt! -festivaalin.

Virsi nyt! -festivaalin ohjelmassa on kaikkiaan kahdeksan virsilaululle omistettua yhteislaulutilaisuutta tai konserttia.

Virsifestivaalin suunnittelusta vastaavat Tuomiokirkkoseurakunnan kanttorit. Virsifestivaali päätettiin järjestää, sillä ensimmäisen luterilaisen virsikirjan julkaisusta on tänä vuonna tullut kuluneeksi viisisataa vuotta. Martti Lutherin ja Paul Speratuksen julkaisema kahdeksan virren vihkonen, Achtliederbuch, julkaistiin tammikuussa vuonna 1524.

Wycliffe neliöb. 1.-31.10.

– Meiltä toivotaan hyvin paljon yhteislaulutilaisuuksia ja virsiä. Ajattelimme, että virsikirjan juhlavuosi on ehdottomasti virsikirjan esiin nostamisen paikka, kertoo festivaalin tuottaja, kanttori Pirjo Mäntyvaara.

Tiettävästi muualla Suomessa virsikirjan juhlavuotta ei ole näin laajalla ohjelmistolla huomioitu, joskin juhlakonsertteja on muissakin seurakunnissa järjestetty.

Virsikaraokeen voi toivoa omia suosikkivirsiään

Virsifestivaaleilla päästään kokemaan virrenveisuun tunnelmien laaja skaala virsikirjan synkimmistä virsistä riemukkaaseen Hoosiannaan. Ohjelmistossa on paitsi perinteistä virsilaulantaa, myös uudenlaisia virsiä.

Torstaina 24.10. Tampereen tuomiokirkossa kaikuvat villivirret. Villivirsi on kanttori, musiikin tohtori Sirkku Rintamäen kehittämä sana uusille, tulevaisuuden virsille, jotka syntyvät luovan leikin kautta.

Vanhassa kirkossa lauletaan 7.11. karaokea, mutta ei aivan perinteisessä muodossa. ”Onneni on olla” -virsikaraokessa kaikki saavat toivoa ja laulaa omia lempivirsiään. Toivoja saa laulaa lempivirttään esilaulajana, tai halutessaan jopa yksinään.

Tuomiosunnuntai 24. marraskuuta Tuomiokirkossa on puolestaan omistettu synkille virsille.

– Tuomiosunnuntaina lauletaan kaikkein synkimpiä virsiä, mitä virsikirjasta löytyy. Ohjelmistossa on muun muassa virsi 598, Millainen on elämä?, kertoo Tuomiokirkkoseurakunnan johtava kanttori Osmo Honkanen.

Pilkahdus toivoakin illassa on, sillä tilaisuudessa laulaa mukana Mieskuoro Toivo.

Festivaali päättyy iloisiin ensimmäisen adventin tunnelmiin. Sunnuntaina 1.12. Hoosianna! -konsertissa Tuomiokirkossa kuullaan adventin laulu- ja urkumusiikkia sekä tuttuja ja tuntemattomia adventin ajan virsiä. Välillä saa laulaa mukana, ja lopuksi kajautetaan tietenkin yhdessä Hoosianna-virsi.

Virsi nyt! -festivaalin tilaisuuksiin on vapaa pääsy. Taivaanrannan Valolokki -yhtyeen virsikonsertissa 26.10. Finlaysonin kirkossa on myynnissä käsiohjelma 10 euroa.

Katso tästä tarkemmat ohjelmatiedot.

*

Ensimmäinen luterilainen virsikirja, Etlich Cristlich lider, niin kutsuttu Achtliederbuch, julkaistiin tammikuussa vuonna 1524. Tämä Martti Lutherin ja Paul Speratuksen julkaisema kahdeksan virren vihkonen oli aikansa menestys, ja sitä laulettiin hyvin nopeasti laajasti ympäri Eurooppaa. Niinpä jo heti samana vuonna julkaistiin toinenkin virsikirja, Ehrfurt Enchiridion, jossa oli 26 virttä.

Nykyisessä suomenkielisessä virsikirjassa on edelleen 13 Lutherin virttä. Alkuperäisestä kahdeksan virren vihkosesta mukana on neljä virttä.