Näytelmä Johannes, ukkosenjylinän poika alkaa siitä, kun apostoli Johannes palaa vankeudesta Efesoon. Hänen sanomansa saa seurakunnan tekemään parannusta.
Vivamon Raamattukylän näytelmässä Patmokselta palaavan Johanneksen ottaa ensimmäisenä vastaan nuori Erika. Hän saa tilaisuuden kysellä Johannekselta ensi käden tietoa Jeesuksesta ja pohtia omaa suhdettaan häneen.
Efeson hieman jo kaavoihin kangistunut seurakunta ottaa Johanneksen iloiten ja ihmetelleen vastaan. Näytelmä etenee takautumien kautta, kun Johannes muistelee Jeesuksen opetuksia ja kohtaamisia hänen kanssaan. Kun Johannes kertoo mitä hän näki ja koki vankeudessaan Patmoksella, seurakunta joutuu parannuksen paikalle. Noin tunnin kestätä esitys sisältää keskeisiä kohtauksia Jeesuksen elämästä.
Sanoma myös tämän ajan seurakunnalle
– Esitys on monikerroksinen ja ajankohtainenkin, näytelmän ohjaaja Matias Nyman toteaa.
– Siinä kohdataan syviä elämänkysymyksiä, esille nousee myös ihmisten väheksyvä ennakkoluulo tuntemattomia ja vieraita kohtaan. Katsoja saa seurata Erikan kamppailua omien kysymystensä kanssa ja seurakunnan paluuta alkuperäiseen tehtäväänsä. Näytelmässä kaikuu selkeänä Johanneksen evankeliumin ydinviesti.
Pääroolissa vanhana Johanneksena nähdään Kalevi Rautjoki.
– Rooli on ollut hyvä tilaisuus palata syvemmin apostolien vaiheisiin ja alkuseurakunnan historiaan.
– Näytelmässä on ajankohtaisuutta vieraanvaraisuudesta kutsumustietoisuuteen. Seurakunta oli jo hieman vieraantunut alkuaikojen rakkaudestaan, pelko hallitsi ihmisiä ja vaikutti heidän käyttäytymiseensä.
Evankeliumin sanoma on esityksessä vahvasti esillä ja se miten viesti on kulkenut ihmiseltä ihmiselle. Katsoja voi yhdessä Erikan kanssa rauhassa pohtia omaa suhdettaan sanomaan. Katsojat poistuvat Vivamon ulkoilmanäyttämöltä korvisaaan esityksen päätöslaulu, jossa kaikuu Johanneksen evankeliumin ydinsanoma: ”Niin on Jumala maailmaa rakastanut…”
Katsojien palaute on ollut kiittävää.
– Näytelmän kokonaisuus on taitavasti rakennettu, juonen kuljetus takaumineen tempaisi katsojan mukaansa. Amatöörinäyttelijät olivat tehneet valtavasti töitä esityksen eteen. Äänimaailma musiikkeineen ja laulajineen oli upeaa kuultava, kommentoi esitystä Tapio Laakso blogissaan.
Aiempien Raamattukylän esitysten tapaan, myös tämän näytelmän on käsikirjoittanut Anna-Mari Kaskinen.
Tämän kesän ohjelmistossa nähdään myös näytelmät Marian miekka, joka kertoo Jeesuksen varhaisvaiheista ja hänen äidistää sekä Mooseksen elämästä kertova Palava pensas. Lisäksi kesän kuluessa nähdään musiikkinäytelmä Kädet, joka liittyy Vivamon 100-vuotisjuhlaan ja kertoo keskuksen varhaisvaiheista.
Vivamon Raamattukylässä on nyt 12. esityskausi. Takana on 14 Raamatun kertomuksiin perustuvaa näytelmää ja yli 100 000 katsojaa.
Lue lisää: vivamonraamattukylä.fi