Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

Vivamon Raamattukylän näytelmä vie paratiisin porteille

 

Näytelmässä Paratiisin portit isoisä ja lapsenlapsi etsivät vastausta siihen, miksi maailmassa on niin paljon pahaa. Kuvassa isoisänä Erkki Kolemainen, poika Veikko Nurminen ja Abrahamina Jarmo Laitinen.

Vivamon Raamattukylän tämän kesän uuden Paratiisin portit -näytelmän teemana on kysymys, jonka moni joutuu jossain vaiheessa esittämään: miksi maailmassa on niin paljon surua, kipua ja kärsimystä.

Näytelmässä lähdetään liikkeelle lapsenlapsen kysymyksistä isoisälle. Kumpikin heistä käsittelee oman elämänsä surua. Heidän keskustelunsa kuljettaa esitystä eteenpäin, samoin musiikki ja tanssit. Matkalla kohdataan ihmisiä Raamatun keskeisissä tapahtumissa.

Näkökulmia kärsimykseen

Kärsimystä katsotaan näytelmässä eri näkökulmista ja erilaisten kohtaloiden kautta.

Karas-Sana neliöb. 18.-24.11.

– On monenlaista kärsimystä. Sitä, mitä ihminen aiheuttaa toiselle tahallaan tai tahtomattaan. Sitä, mitä aiheutamme luomakunnalle ja sitä, mihin ei ole olemassa mitään syytä, näytelmän käsikirjoittaja Anna-Mari Kaskinen toteaa.

– Moniin kysymyksiin emme saa vastauksia tässä ajassa. Jumala ei kuitenkaan jätä meitä yksin kärsimyksen ongelman kanssa. Meille on annettu yksi vastaus: Jumalan Poika, Jeesus Kristus. Matkamme päässä ei enää tarvitse kysyä mitään. Kerran taivaassa, Jumalan luona, kaikki murhe on poissa.

– Tässä ajallisessa elämässä voimme olla toistemme tukena, kukin vuorollaan. näytelmässä isosisä, joka itse on kokenut suuren menetyksen, auttaa lapsenlasta käsittelemään omaa suruaan.

Aikamatka mennesseen ja tulevaan

– Paratiisin portit näytelmä eroaa aiemmista näytelmistämme siinä, että tässä on välähdyksiä useista Raamatun kertomuksista. Ja tässä kuljetaan sekä nykyajassa että Raamatun maailmassa, Raamattukylän ohjaaja Matias Nyman kertoo.

Raamatun henkilöt, joiden vaiheita näytelmässä sivutaan, koskettavat katsojien omaa elämää. Moni kantaa sairauden tai kuoleman surua tai monenlaista huolta läheistensä puolesta.

– Erityistä näytelmässä ovat sen musiikki ja tanssit. Tommi Kaleniuksen sävellysten pohjalta Perttu Pölönen on luonut lauluihin vaikuttavia sovituksia. Hänen omat sävellyksensä maailman luomisesta ja käärmeen houkuttelusta ovat todella hienoja. Koreografiat on tehnyt Sari Perttu.

Erkki Kolehmainen on yksi isoisän roolin kolmesta esittäjästä. Hän ehtinyt olla jo useassa Raamattukylän näytelmässä mukana.

– Tässä saa näytellä itseään, vanhaa miestä, joka kulkee kyselevän lapsenlapsensa rinnalla. Näytelmässä kuljetaan koko matka luomisesta lunastukseen, paratiisista ja lankeemuksesta taivaaseen. Taas kerran on luotu näytelmä, joka antaa paljon aihetta ajatella.

Paratiisin portit  sai ensi esityksensä 18.5. Se on Vivamon Raamattukylän 17. näytelmä. Sitä esitetään heinäkuussa ja vielä elokuussa on muutama esitys. Esitys on Raamattukylän muiden näytelmien tapaan vaellusnäytelmä, kohtauspaikkoja on neljä.

Kesäkuussa, 7.6. lähtien Raamattukylässä voi tutustua apostoli Paavalin elämään ja kristillisen seurakunnan alkuvaiheisiin näytelmässä Paavalin salaisuus.

vivamonraamattukyla.fi