Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

Voiko Raamattua ”kääntää” sarjakuvaksi? – Harri: ”Kepeydellä, mutta syvällisyys säilyttäen”

 

Kirjan tekeminen oli antoisa prosessi, josta jäi univelkaa mutta hyvä mieli, sarjakuvataiteilija Harri Heikkanen iloitsee. (Juhani Junnila)

Sarjakuvataiteilija Harri Heikkasen Raamattusarjikset ilmestyvät nyt 200-sivuisena juhlakirjana. 

Mielekäs haaste ja vastuullinen tehtävä. Näillä sanoilla kristitty turkulainen sarjakuvataiteilija Harri Heikkanen kuvaa sitä, millaista on kääntää raamatunkertomuksia sarjakuvamuotoon. 

– On täytynyt pohtia paljon sitä, kuinka kuvata ja kertoa asiat ytimekkäästi sarjakuvamaisella kepeydellä, mutta kuitenkin syvällisen sanoman säilyttäen. 

Kirkkorekry neliöb. 11.-24.11.

Ripaus huumoria on tekemisessä tärkeä ainesosa. 

– Olen pyrkinyt esittämään tarinat tiiviisti ja voimakasta tulkintaa välttäen sellaisina kuin ne on Raamatussa kerrottu. 

Tulkintaa on Heikkasen mukaan kuitenkin mahdotonta välttää kokonaan, sillä se tulee väistämättä hiukan esiin muun muassa aihevalinnoissa, kuvien rajauksissa, puhekuplien sanamuodoissa ja piirroshahmojen ilmeissä. 

– Teologinen koulutus ja oma mielenkiintoni Raamatun tutkimiseen kolmen vuosikymmenen ajan on ollut tässä avuksi. 

Huumori on tärkeä ainesosa. 

Innostus sarjakuviin syttyi Heikkasella jo lukioikäisenä. 

– En kuitenkaan ollut mikään tyypillinen Aku Ankkojen lukija. Minuun kolahtivat erityisesti realistiset ja monenlaiset taiteellisesti kokeilevammat sarjakuvat. Pidin myös pilakuvista. 

Pian Heikkasen päässä alkoi kehittyä myös omia tarinaideoita ja halu piirtää ne sarjakuviksi. 

– En ollut kynäilijänä mikään luonnonlahjakkuus, joten oli harjoiteltava tavoitteellisesti ja paljon. Avuksi hankin oppaita kirjastosta ja kirjakaupoista. Toistettavan rutiinin ja oman tyylin kehittäminen vei vuosia. 

Oman tyylin kehittäminen vei vuosia. 

Vuonna 2003 Harri Heikkanen sai ensimmäisen tilaustyönsä: hän pääsi kuvittamaan saunatonttuja pefletteihin. Jo seuraavana vuonna 2004 Aikamedian kouluikäisille suunnattu Jees-lehti alkoi julkaista Heikkasen tekemää Raamattu-aiheista sarjakuvaa, joka sai nimekseen Raamattusarjis. 

– Vakituinen sarjakuvatyö puski kehitystäni piirtäjänä ja sarjakuvanikkarina nopeasti eteenpäin, Heikkanen kiittelee. 

Raamattusarjikset ovatkin 20 vuoden aikana ehtineet riemastuttaa Jees-lehden kautta jo useaa koululaissukupolvea. Tätä nykyä Raamattusarjis ei Heikkasen omasta pyynnöstä lehdessä enää ilmesty, sillä nykyinen päivätyö opettajana haukkaa hänen aikansa tehokkaasti. (Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

 

Sen sijaan parhaat palat koko Raamattusarjisten kaksikymmenvuotisen ilmestymisen ajalta on nyt koottu lähes 200-sivuiseksi sarjakuva-albumiksi. Paratiisista pahnoille ja takaisin – Raamattusarjis 20-vuotisjuhlakirja (Aikamedia, 2024) ilahduttaa kaikenikäisiä sarjakuvien ja syvällisen sanoman ystäviä. 

– Teos muodostaa kokonaisuuden, jossa seikkaillaan Vanhan testamentin tapahtumien läpi Jeesuksen elämään, opetuksiin ja ihmeisiin. Matka päättyy apostolien touhuihin, Heikkanen kuvaa. 

Tarkkasilmäinen lukija saattaa löytää juhlakirjan ääreltä niin uusia oivalluksia kuin hilpeitä yksityiskohtiakin. Kirsikkana kakussa ovat havainnollistavat vaihekuvat siitä, miten sarjakuva syntyy, sekä evankeliumin ytimen kiteyttävä sarjakuvallinen loppukaneetti. 

– Toivon, että kirja voidaan kokea helposti lähestyttäväksi ja antoisaksi iästä, kirkkokunnasta tai jopa vakaumuksesta riippumatta ja että yhdistelmä Raamatun koskettavaa sanomaa ja sarjakuvien lennokasta menoa täyttävät tehtävänsä, Heikkanen sanoo.