Vuoden kristillinen kirja 2024 -finalistit on julkaistu – voitosta kisaa kolme omaelämäkerrallista teosta, yksi romaani ja kaksi tietokirjaa

 

Samppa Lajunen

Vuoden kristillinen kirjan tittelistä kilpaillaan jo 30. kerran. Olympiavoittaja ja yrittäjä Samppa Lajusen valitsema voittaja julkistetaan Helsingin Kirjamessuilla.

Vuoden kristillinen kirja 2024 -kilpailun kuusi finalistia julkistettiin Turun kirjamessuilla 4.10. Kilpailuun lähetettiin 37 ehdokaskirjaa, joista esiraati puheenjohtajanaan Teuvo V. Riikonen valitsi loppukilpailuun kuusi teosta. Esiraatiin kuului puheenjohtajan lisäksi Risto Kormilainen, Tiina Koskinen, Niilo Rantala, Janne Häivälä ja Mia Karppinen, joka toimi sihteerinä. Kustantajat ja omakustanteiden tekijät saivat lähettää ehdolle teoksia, joka ovat ilmestyneet viime syyskuun jälkeen. 

Kilpailun voittajan valitsee vuoden 2002 talviolympialaisten yhdistetyn kilpailun kolminkertainen olympiavoittaja, yrittäjä Samppa Lajunen. Valinta julkistetaan Helsingin kirjamessuilla 27.10. klo 13.30 Töölönlahti-lavalla. 

Wycliffe neliöb. 1.-31.10.

Myös yleisö saa äänestää omaa suosikkiaan 26.10. saakka. Äänestäminen onnistuu kätevästi verkko-osoitteessa vuodenkristillinenkirja.fi. Myös yleisöäänestyksen tulos julkistetaan samaan aikaan. 

Finaalissa on ehdolla kuusi teosta kuudelta eri kustantajalta. Kirjat ovat aakkosjärjestyksessä kirjailijan sukunimen mukaan. 

  1. Aaron Ibrahim: Islamin muureja murtamassa, Arabipojan tie muslimien herättäjäksi (Avainmedia)

Tultuaan neljäkymmentä vuotta sitten Jeesuksen seuraajaksi suomalaistunut Aaron Ibrahim päätti käyttää elämänsä kertoakseen mullistavasta kokemuksestaan erityisesti muslimeille. Pienimuotoinen evankeliointi on kasvanut maailmanlaajuiseksi medialähetystyöksi ja uskoon tulleiden kouluttamiseksi. Työn kautta Jeesus on tullut tutuksi islamiin pettyneille niin television, sosiaalisen median kuin kirjallisuudenkin kautta. 

Aaron Ibrahimin osa on ollut kulkea rinnalla ja käydä vuoropuhelua islamin ja kristillisen uskon välillä. 

2. Mia E. Johansson: Rakastan sut ehjäksi (Päivä Osakeyhtiö)

Viekö oma tie onneen, kun uskovan kodin tyttö jättää seurakuntayhteyden ja lähtee kulkemaan omia polkujaan? Mia E. Johanssonin omaelämäkerrallinen kirja kertoo yllätysraskauksista, ihmissuhdesotkuista ja umpikujista, mutta myös siitä, että epäonnistumisten jälkeen voi saada takaisin tietoisuuden omasta arvostaan. 

Rakastan sut ehjäksi on Mia E. Johanssonin esikoisteos, jolla hän haluaa rohkaista lukijaa turvautumaan Jumalan armoon kuten hänkin on tehnyt. 

3. Erkki Jokinen: Ihmisen varjo – Esseitä pahuudesta ja toivosta (Suomen Lähetysseura)

Jokinen luo toivon näkyväksi ja kantavaksi voimaksi pahan vallan kasvaessa ympärillä. Mitä syvemmin ihminen tulee tietoiseksi pimeydestä itsessään, sitä kirkkaammin hän näkee toivon, joka läpäisee ihmisen varjon. Toivo ei ole olosuhteiden eikä aikakausien vanki, vaan siinä kuuluu toisen maailman ääni. Toivo kasvaa kuitenkin kyynelten kostuttamasta maasta. 

Erkki Jokinen on teologi ja vapaa kirjoittaja. Hänen esseekokoelmansa Idänkohtaus valittiin Vuoden kristilliseksi kirjaksi 2005. 

4. Timo Junkkaala & Erkki Kuusanmäki (kuvitus): Kristinuskon tarina, 180 henkilöä Neitsyt Mariasta nykyaikaan (Väyläkirjat)

Kristinuskon syntyminen on suurin koskaan tapahtunut vallankumous. Sanoma syntien sovituksesta ja kuoleman voittamisesta toi mukanaan sellaisen ihmisarvon, lähimmäisenrakkauden ja oikeudenmukaisuuden, joita maailma ei koskaan ollut kokenut.

Kristuksen kirkko on ainut instituutio, joka on pysynyt pystyssä antiikin ajoista lähtien. Kristinuskon tarinassa Jumalan suunnitelma kulkee läpi teoksen. 

Dosentti Timo Junkkaala esittelee kristinuskon keskeisiä vaikuttajia, mutta myös ankarimpia vastustajia. Teoksen on kuvittanut Erkki Kuusanmäki. 

5. Pirjo Kotamäki: Petäjäistä leipää, taivaallista hunajaa (Herättäjä-Yhdistys)

Lyyrisessä säeromaanissa avataan Paavo Ruotsalaisen elämää ja ajatuksia tuoreella ja samaistuttavalla tavalla. Askel askeleelta lukija kulkee yhä syvemmälle sieluntuskista kärsivän nuorukaisen ja sittemmin arvostetun sielunhoitajan elämään. Paavon lisäksi ääneen pääsevät hänen ystävänsä, vastustajansa ja perheenjäsenensä. ”Piikkisen miehen” tarinaa seuraa kuin jännityskertomusta aina viimeiselle veräjälle asti. 

Pirjo Kotamäki on palkittu runoilija. Petäjäistä leipää, taivaallista hunajaa on hänen kymmenes julkaistu teoksensa. 

6. Johannes Lahtela: Yksinäisen miehen poika (Tammi)

Markku Lahtela oli aikansa ihailtu radikaalikirjailija, jonka elämä päättyi oman käden kautta 1980. Sen jälkeen lähisuvussa on koettu vielä kaksi itsemurhaa lisää. Markun poika Johannes Lahtela kuvaa, miten isän kuolema on vaikuttanut hänen elämäänsä lapsuudesta tähän päivään saakka. Yksinäisen miehen poika rikkoo puhumattomuuden kulttuurin ja paljastaa kaiken sen, mikä tavallisesti halutaan kätkeä tai salata. 

Johannes Lahtela on näyttelijä, kirjailija ja entinen ortodoksinen pappi.