Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Vuosi 2019 koitui RuokaNyssen kohtaloksi; vanha kauppa-auto jaksoi yli 720 000 kilometriä

 

RuokaNysse liikkui Tampereen kaduilla lähes 25 vuoden ajan. Kuva: Hannu Jukola

Ruokapankin palveluksessa olleeseen, vuoden 1991 Volvoon, ei enää löytynyt varaosia. Vuosihuolto antoi tuomion, jonka mukaan autoa ei kannata kunnostaa tieliikennekelpoiseksi.

Tampereen seurakuntayhtymään perustettiin vuonna 1995 Ruokapankki, josta tuli kaikkiin Suomen evankelis-luterilaisiin seurakuntiin malli järjestää ruoka-apua.

Samana vuonna Suomi liittyi Euroopan Unioniin, mikä mahdollisti elintarviketuen saannin EU:n interventiovarastosta.

Sansa neliöb. 11.11.-10.12.

Tampereella hankittiin ruoka-avun jakamista varten kauppa-auto, joka palveli uskollisesti lähes 20 vuotta.

Esimerkiksi Aamulehden Moro-liitteen toimittajat ovat luonnehtineet sen panosta näin:

”Ruokanysse, eli ruoka-apua vähävaraisille tamperelaisille jakava entinen myymäläauto, on mainio idea. Sen ansiosta Tampereella ei köyhien tarvitse jonottaa leipää ja muuta ruokaa tuntikausia pakkasessa. Odottelussa syntyy pientä jonoa, mutta se on hyvin maltillinen.”

”Ruokanyssen ansiosta Tampereella ei ole nähty Helsingin kaltaisia ruokajonoja kaduilla.”

Viime vuonna RuokaNysse jakoi liki 22 000 ruokakassia. Asiakkaita oli viikossa noin 600.

Kasvua oli noin 3 400 kassia viiden vuoden takaiseen määrään nähden.

Kesällä 2019 kauppa-autovanhus päätyi merkkihuoltoon ja sai sieltä pitkän vikalistan. Kävi ilmi, että runko oli niin pahasti vaurioitunut, ettei sitä ollut mahdollista korjata.

Varaosien puute ja laajat korroosiovauriot lopettivat autolla ajamisen, eikä uuden hankinta ollut taloudellisesti järkevää.

Nyt Ruokapankissa keskitytään hävikkiruoan jalostamisen, jatkokäsittelyn ja jakelun kehittämiseen.

Tampereen seurakunnat on yksi osatoteuttaja EU:lta vipurahaa saavassa Kierto-hankkeessa, josta päävastuun kantaa Tampereen kaupunki.

Tampereen seurakunnat jakavat ruoka-apua omissa tiloissaan, joissa asiakkaat voivat itse valita tuotteista niitä, joita tarvitsevat.

Lisäksi ovat yleistyneet yhteisöruokailut, joissa voi puuhata yhdessä keittiössä ja nauttia aterioinnin ohella muiden seurasta.

lähteet: Tampereen ja Rovaniemen seurakuntien sekä Aamulehden verkkosivut