Syyrian kristittyjen paine valita puoltaan 18 kuukautta jatkuneessa sisällissodassa kasvaa, kertoo The Washington Times.
– [Molemmat puolet] tahtovat meidät tähän sotaan, sanoi maroniittiarkkipiispa Samir Nassar. Hänen seurakunnassaan Syyrian pääkaupunki Damaskoksessa katsotaan, että he eivät voi luottaa hallitukseen eivätkä kapinallisiin.
Joidenkin mielestä kristityllä voisi olla myös välittäjän rooli.
– Kuulemme pommituksia ja tulitusta, mutta emme tiedä, kuka ampuu, Nassar sanoi.
– [Hallinto] ajattelee, että jos kaikki vähemmistöt liittyisivät yhteen, he voivat pysäyttää enemmistön. Mutta jotkut kristityt ajattelevat [opposition] demokraattisella tavalla. Meidän täytyy seurata enemmistöä.
Kristityt muodostavat noin 10 prosenttia Syyrian 22 miljoonaisesta väestöstä, joista suurin osa on sunnimuslimeja. Sunneja on myös valtaosa Syyrian oppositiosta. Syyriaa hallitsee presidentti Bashar Assadin edustama vähemmistö aleviitit, joka luokitellaan shiialaisuuden haaraksi.
Pelko islamistivaltiosta
Kristityt kohtaavat monia samoja epäkohtia kuin sunnimuslimit. Toisaalta sunnimuslimien oppositiokin voisi vallan saadessaan olla kristityille huono vaihtoehto Assadin sekulaarihallintoon verrattuna, jossa kristityt ovat saaneet olla suhteellisen rauhassa. Pelkoa luo ainakin hallituksen levittämä kuva oppositiosta, joka pyrkii vallankumouksella luomaan Syyriasta islamistivaltiota, jossa vähemmistössä olevat uskonnot ja etniset ryhmät joutuvat vainotuksi tai karkotetuksi.
– He tahtovat kristityt Beirutiin, aleviitit hautaan, sanoi Libanonin puolelle paennut kristitty George Khouri viitaten oppositiotaistelijoiden iskulauseeseen, jonka hänen mukaansa koko hänen kotikylänsä Rablehin asukkaat tuntevat. Samalla hän myöntää, että ei ole kuullut sitä suoraan kapinallisten suusta.
Nämä pelot ovat saaneet monet kristityt ainakin hiljaisesti kannattamaan hallitusta.
Kristittyjä opposition äänekkäimpien joukossa
Samaan aikaan suuri joukko kristittyjä on liittynyt kannattamaan oppositiota, mikä on johtanut yhteisön jakautumiseen.
Yhdysvalloissa perustetun Syyrialaiskristityt demokratian puolesta -organisaation puhemies ja opposition Syyrian kansallisen neuvoston jäsenen George Stifon mukaan osa äänekkäimmistä opposition kannattajista on kristittyjä.
– Me tahdoimme yhdistää vallankumousta kannattavien syyrialaisten kristittyjen äänen, hän sanoi.
– Hallitusta ei missään mielessä voi pitää vähemmistöjen tai kristittyjen oikeuksien suojelijana, sanoi Hadeel Kouki, 20-vuotias kristitty aktivisti ja opiskelija Aleppon yliopistosta.
Kouki kertoi olleensa vangittuna ja kidutettuna 50 päivää jaettuaan demokratiaa puolustavia lehtisiä ja osallistuttuaan mielenosoituksiin. Hän kritisoi kristittyjä johtajia siitä, että he eivät puutu asiaan.
Osa kristityistä onkin kyseenalaistanut kristittyjen tarpeen toimia aktiivisessa roolissa maan tulevaisuuden suhteen. Toiset ovat taas sanoneet, että väliin pudonneilla kristityillä voisi olla välittäjän rooli.
Aiheesta muualla: The Washington Timesin artikkeli.