Uskonpuhdistaja Martti Lutherin teesejä luettiin kirkon ovesta vuonna 1517. Samaan kirkkoon hänet myös haudattiin. Lokakuun alussa se avautui restauroituna.
Saksassa panostus vuoteen 2017, reformaation juhlaan, näkyy jo katukuvassa Lutherin kohteissa eli paikkakunnilla, joissa uskonpuhdistaja varttui, kouluttautui, opetti ja vaikutti elinvuosinaan.
Wittenbergissä uudistetun Linnankirkon avajaisia vietettiin viime viikonloppuna. Tilaisuutta kunnioitti läsnäolollaan mm. Tanskan kuningatar Margareeta II, joka myös lahjoitti Linnankirkkoon itse valmistamansa kirkkotekstiilin.
Myöhemmin sinne ovat tulossa vierailemaan sekä Ruotsin että Hollannin kuninkaalliset.
Luther-matkalla ollut suomalaisryhmä pääsi tutustumaan kirkon tuoreeseen ilmeeseen ennen virallisia avajaisia syyskuun viimeisellä viikolla. Akasia-säätiön matkaa johtaneiden Marianne Janssonin ja Riitta Lemmetyisen seurassa vaikuttavaan Linnankirkkoon ja sen ”teesioveen” tutustui reilun 30 kristityn joukko.
Wittenbergin pääkadulle on ilmaantunut modernisti pystytettynä 95 ovea – Lutherin teesejä vastaava määrä. Oviin paikkakunnan koululaiset ovat saaneet piirtää ja maalata aiheita, joita teesit ovat heille tuoneet mieleen.
Martti Lutherin ja hänen vaimonsa, Katharina von Boran, kotitalo on tällä hetkellä vielä kiinni restaurointitöiden johdosta.
Noin 15 000 asukkaan Wittenbergille pian koittava reformaation juhlavuosi on iso asia.
– Yksi päätilaisuuksista pidetään toukokuun viimeisenä sunnuntaina, jolloin Elbe-joen rannalle odotetaan 300 000 vierasta. Sellainen väkimäärä on monesta näkökulmasta suuri haaste, toteaa saksalaisen, pietistisen herätysliikkeen vaikuttaja Theo Schneider – itsekin wittenbergiläinen.
Tiedossa on, että mm. Berliinin ja Wittenbergin välinen junaliikenne vilkastuu moninkertaiseksi.
Schneiderin mukaan sekä valtio että kirkko ovat sijoittaneet merkittäviä summia kaupungin ilmeen kohentamiseen, mikä tietysti paikallisista tuntuu mukavalta.