Erilaiset maailmankuvat, ihmiskäsitykset ja elämäntavat repivät Amerikkaa kahtia. Ero kulminoituu voimakkaasti persoonaan nimeltä Donald Trump.
Presidentiksi jälleen pyrkivän Donald Trumpin kansansuosio ei näytä hiipumisen merkkejä. Länsimaissa asia sattaa ihmetyttää. LCCIU:n professorin ja Pohjois-Amerikan kirkkohistorian dosentti Markku Ruotsilan mukaan Trump on suomalaisille melko tuntematon henkilö.
– Hyvin vähän tiedetään siitä, mitä hän oikeasti teki presidenttinä. On keskitytty kaikkeen pintahälinään ja hänen tuottamaansa dramatiikkaan, mutta konkreettinen politiikan ymmärrys puuttuu melkein kokonaan Suomesta, kirjan Trumpin Amerikka (Basam Books, 2024) kirjoittanut Ruotsila sanoo.
”Hyvin vähän tiedetään siitä, mitä Trump oikeasti teki presidenttinä. On keskitytty kaikkeen pintahälinään ja hänen tuottamaansa dramatiikkaan, mutta konkreettinen politiikan ymmärrys puuttuu melkein kokonaan Suomesta.”
Donald Trump täytti presidenttikaudellaan monia vaalilupauksiaan. Hän muun muassa nimitti korkeimpaan oikeuteen aborttioikeuden kumonneita tuomareita ja ajoi uskonnon- ja sananvapauden asiaa. Trumpin hallinto tiukensi maahanmuuttopolitiikkaa ja laittomasti maassa olevien siirtolaisten määrää saatiin laskettua. Trumpin talouspolitiikka helpotti erityisesti köyhimpien amerikkalaisten elämää.
Ruotsilla mukaan valtamedia kuitenkin jätti tahallaan huomiotta Trumpin taloudelliset saavutukset, koska se ei halunnut antaa Trumpille positiivista julkisuutta.
Kaksi erilaista Amerikkaa
Yhdysvallat on ajautunut yhä syvempään kahtiajakoon. Markku Ruotsila puhuu kulttuurisodasta. Se korostuu erityisesti presidentinvaaleissa.
– Yksi puoli ei voi missään tapauksessa hyväksyä Trumpia ja toinen puoli hyväksyy Trumpin kaikissa tapauksissa, Ruotsila kuvaa.
Pikkukaupungeissa ja maaseudulla elävien ja suurkaupungeissa asuvien amerikkalaisten maailmankuvat, ihmiskäsitykset, elämäntavat ja käsitys siitä, mitä Amerikka tarvitsee, eroavat radikaalisti toisistaan. Suurkaupunkien asukkaat kannattavat useimmiten demokraatteja, jotka ajavat esimerkiksi rajatonta aborttioikeutta. ”Sydänmailla” asuu puolestaan tavallisia, kirkossa käyviä amerikkalaisia, jotka kannattavat perinteisempiä arvoja.
Myös demokraattien riveissäkin on kristittyjä, mutta Raamattu ei ole heille Ruotsilan mukaan useimmiten samanlainen auktoriteetti kuin konservatiivisemmille kristityille. Demokraattinen puolue on pyrkinyt jo vuosikymmenien ajan supistamaan tunnustuksellisen kristillisyyden merkitystä ja sananvaltaa Yhdysvalloissa.
Konservatiiviset kristityt halutaan hiljentää
Vasemmisto on hyökännyt Trumpin kannattajia vastaan muuan muassa leimaamalla Raamattuun uskovat kristityt äärioikeiston, kristillisen nationalismin ja kristofasismin edustajiksi. Markku Ruotsila toteaa, että kristillistä äärioikeistoa ei ole olemassakaan, sillä suurin osa äärioikeiston edustajista on avoimesti ateistisia ja kristinuskon vastaisia.
Leimojen tarkoituksena on ollut mustamaalata konservatiivisia kristittyjä luomalla heistä kuva demokratian ja vähemmistöjen oikeuksien vastustajina. Tavoitteena on ollut hiljentää heidät.
Woke-ideologian ylivaltaan kyllästyneet amerikkalaiset haluavat saada vihdoin äänensä kuuluville.
– Suurin osa amerikkalaisista ei voi sietää sitä, että poliittinen eliitti päättää, mitä saa sanoa ja mitä ei. He haluavat puhua omaa kristillistä totuuttaan. He etsivät kauan henkilöä, joka sanoittaisi heidän tuntemuksensa ja toisi ne esille. Trump on se henkilö, Ruotsila sanoo.
Ohjelma esitetään TV:n antennikanavalla 16 keskiviikkona 30.10. klo 20.00 ja uusintana sunnuntaina 3.11. klo 20.00. Ohjelma on katsottavissa veloituksetta myös Permanto-suoratoistopalvelusta.
Elina Uusikylä