Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Yhä useampi herätyskristitty pohtii kirkosta eroamista − ”Kansankirkko näyttää minun silmissäni uppoavalta laivalta”

 
Vasemmalla puolella omenapuiden oksien keskellä on Sakari Kiviranta. Oikealla puolella on Marianna Juntti, joka istuu kahvilassa pöydän ääressä.

Sakari Kiviranta ja Marianna Juntti ovat nuoremmat polven herätyskristittyjä. Sakari Kiviranta on eronnut kansankirkosta ja liittynyt Lähetyshiippakuntaan. Marianna Juntti on päättänyt jäädä. Molemmat ovat huolissaan kansankirkon tilasta. KUVAT: KAROLIINA RAUHIO-POKKA

Yhä useampi herätyskristitty pohtii, pitäisikö maallistuvasta kansankirkosta erota. Sakari Kiviranta päätti lähteä, Marianna Juntti jäädä.

Uusi Tie -lehden vuoden 2019 kyselyn mukaan lähes puolet Suomen Raamattuopiston (SRO) ja Suomen Evankelisluterilaisen Kansanlähetyksen kävijäkunnasta aikoo erota kirkosta, jos kirkko alkaa vihkiä samaa sukupuolta olevia pareja. Kyselyyn vastanneista yli kymmenen prosenttia oli jo eronnut kirkosta, ja vain 29 prosenttia oli päättänyt pysyä kirkon jäsenenä joka tapauksessa.

Kolme vuotta myöhemmin kirkossa kiistellään edelleen avioliitosta. Kirkon virallinen linja puoltaa naisen ja miehen välistä avioliittoa, mutta käytännössä moni paikallisseurakunta on päätynyt omiin ratkaisuihinsa ja vihkii samaa sukupuolta olevia pareja.

Avainmedia ilmainen (vkot 48-49)

Avioliittokysymykseen kilpistyy monen herätyskristityn mielestä se, pysyykö kirkko Jumalan sanan pohjalla vai luopuuko se siitä lopullisesti. Toinen lähes yhtä tärkeä kysymys on: kuinka kauan kirkkoon vielä saa kuulua? Herätysliikkeiden elintila on käynyt vuosi vuodelta ahtaammaksi, mikä näkyy muun muassa lähetysmäärärahojen leikkauksina ja kirkon tilojen eväämisenä joiltain herätysliikkeiltä.

Kannustan herätyskristittyjä vaikuttamaan kirkossa.

Teologian maisteri, kolmen lapsen isä ­Sakari Kiviranta ja hallintosuunnittelija, toisen kauden kirkolliskokousedustaja Marianna Juntti ovat nuoremman polven herätyskristittyjä. Kiviranta on eronnut kansankirkosta ja kuuluu nyt Suomen evankelisluterilaiseen lähetyshiippakuntaan. Juntti puolestaan on edelleen kirkon jäsen. Kysyimme heiltä, miten he ovat päätyneet omiin ratkaisuihinsa.

Uppoavan laivan pelastus

– Kansankirkko näyttää minun silmissäni uppoavalta laivalta, jonka vain Jumala voi ihmeen kaupalla pelastaa. Toivon, että näin kävisi, mutta meillä ei ole Raamatun lupausta siitä, että Suomen evankelis-luterilainen kirkko -niminen organisaatio pysyy aikojen loppuun saakka. Sen sijaan näin meille on luvattu Kristuksen kirkosta, Sakari Kiviranta perustelee päätöstään erota kansankirkosta.

Marianna Juntti on samaa mieltä, että varmaa on ainoastaan se, että Kristuksen kirkko ei koskaan katoa. Hän kuitenkin rukoilee, että kansankirkko saisi pysyä osana maailmanlaajaa Kristuksen kirkkoa. Hänellä riittää vielä uskoa Jumalan mahdollisuuksiin.

– Kannustan herätyskristittyjä vaikuttamaan kirkossa. Jos ei halua asettua vaaleissa ehdolle, voi ainakin rukoilla kirkon puolesta. Se on jotakin, mitä jokainen meistä voi tehdä.

Haluatko lukea koko artikkelin? Lue juttu Uuden Tien verkkolehdestä.

 
artikkelibanneri Uusi Tie