Uusi yhdenvertaisuuslaki on tällä hetkellä eduskunnassa perustuslakivaliokunnan käsittelyssä. Lain on määrä tulla voimaan vuoden 2015 alussa. Laki vahvistaa erityisesti vammaisten henkilöiden oikeuksia, mutta selkeyttää lainsäädäntöämme myös koskien vakaumuksen suojaa ja uskonnonvapautta.
Aiemmin yhdenvertaisuuslaissa on mainittu uskonnonharjoitusta tapahtuvan Suomen evankelis-luterilaisen sekä ortodoksisen kirkon ja lisäksi rekisteröityjen uskonnollisten yhdyskuntien tilaisuuksissa.
– Yhdenvertaisuuslain tulkinta vakaumuksen suojasta tarkentuu, kun perusteluteksteissä lain soveltamisalassa mainitaan sen koskevan myös yhdistyspohjalta toimivia uskonnollisia yhteisöjä, sanoo kirkollisasioista vastaava sisäministeri Päivi Räsänen.
Räsäsen mukaan uudessa yhdenvertaisuuslaissa selkeytetään lisäksi sitä, että uskonnonharjoittamiseksi katsotaan myös uskonnollisten yhteisöjen ja yhdistysten uskonnonharjoitukseen kiinteästi liittyvä opetus- ja julistustoiminta. Tällaista olisi esimerkiksi rippikoulutyö, saarnaaminen ja erilaisten raamattu- ja opetustuntien pitäminen.
Hän korostaa, että uskonnonvapauteen kuuluu edelleen se, että uskonnollisten yhteisöjen oppeihin ei puututa, vaan ne ovat osa yhteisön sisäistä autonomiaa. Selkeyttävä on myös lain perustelutekstien täsmennys, että avioliittoon vihkiminen kuuluu vakaumuksen suojan piiriin, koska se on osa uskonnonharjoittamisen oikeutta.
Laki rajaa uskonnonvapautta kuitenkin niin, että uskonnonharjoittamisen vapaudella ei voi perustella esimerkiksi toisten ihmisten perusoikeuksia loukkaavia toimia.
Linkki:
Hallituksen esitys uudeksi yhdenvertaisuuslainsäädännöksi.