Vankilan sijaan tuomio voi viedä seurakuntaan.
(Uutisen kuvassa esiintyvät henkilöt eivät ole yhdyskuntapalvelun suorittajia.)
Yhdyskuntapalvelua suorittava Janne hyppää kyytiin pakettiautoon, joka starttaa keväisenä aamuna helluntaiseurakunnalta kohti Keravan ruokakauppoja.
– Suorittaja ei voi olla kuljettaja, helluntaiseurakunnan ruokadiakonian johtaja Eetu Rahkonen kertoo.
– Ohje on tullut viranomaisilta. Meillä ei myöskään ole sellaisia vakuutuksia, jotka auttaisivat, jos uusi kaveri törmää auton kanssa johonkin.
Janne nostelee laatikoita autoon ja auttaa jakopaikalla ruoan esillepanossa. Kaikkiaan Keravan helluntaiseurakunnan ruokadiakoniassa palvelee kolmenkymmenen ihmisen joukko. Rangaistusta suorittava sulautuu joukkoon luontevasti, eikä kukaan kysele Jannen taustoja.
– En ole itsekään kiinnostunut rangaistuksen syystä. Joskus joku saattaa itse mainita asiasta ympäripyöreästi, Eetu Rahkonen kertoo.
Kaikkiaan ruokadiakoniassa on vuosien saatossa ollut parikymmentä ihmistä, virkakielellä suorittajaa, yhdyskuntapalvelussa.
Yhdyskuntapalvelu on Suomessa rikosoikeudellinen seuraamus, joka voidaan tuomita ehdottoman vankeusrangaistuksen sijaan. Valvottua, palkatonta työtä suoritetaan yleishyödyllisissä ja voittoa tavoittelemattomissa yhteisöissä, kuten kunnissa, seurakunnissa ja järjestöissä. Paikkoja valvoo ja hyväksyy Rikosseuraamuslaitos (Rise).
Yhdyskuntapalvelu voidaan määrätä henkilölle, jolle on tuomittu enintään kahdeksan kuukauden ehdoton vankeusrangaistus. Palvelun kesto on 14–240 tuntia. Tuntimäärä perustuu vankeusrangaistuksen pituuteen.
Hyvistä palvelupaikoista on lähtökohtaisesti pulaa. Aina välillä Eetu Rahkosenkin puhelin soi, ja RISE tarjoaa henkilöä suorittamaan palvelua ruokadiakoniaan.
Yhdyskuntapalvelun suorittajia on ollut helluntaiseurakunnissa ainakin Nurmijärvellä, Riihimäellä, Seinäjoella ja Salossa sekä KAN ry:n yksiköissä.
Lahden helluntaiseurakunnassa suorittajia on otettu muun muassa yhteistyössä Lahden romanit ry:n kanssa.
Pastori Tino Varjolan mukaan henkilön taustasta pyydetään Riseltä selvitys, jos hän työskentelee lasten kanssa.
– Muutoin emme kysy yksityiskohtia.
Myös Lahdessa kokemukset ovat olleet hyviä. Yksi suorittajista oli palvelun alkaessa jo tullut uskoon, ja hän oli jo seurakunnan yhteydessä.
– Hän suoritti niin sanottuja vanhoja juttuja pois yhdyskuntapalveluna, Varjola kuvailee.
Hyvistä palvelupaikoista on lähtökohtaisesti pulaa.
Eetu Rahkonen kehuu järjestelmää jämptiksi ja selväpiirteiseksi. Päivittäiset kellonajat, milloin palvelu alkaa ja milloin se päättyy, ovat tarkat. Rise myös ottaa vastuun suorittajan valvonnasta. Kyse on rangaistuksen suorittamisesta, ei esimerkiksi työharjoittelusta tai -kokeilusta.
– Jos meillä on henkilö suorittajana, joka aamu tulee viranomaisilta tarkistussoitto, onko henkilö saapunut työpaikalle.
– Olen myös kertonut kaikille suorittajille, että minulla ei ole minkäänlaista armahdusoikeutta. Jos henkilö poistuu minuutin etuajassa, joudun ilmoittamaan asian sellaisenaan.
– Koskaan meillä ei kuitenkaan ole ollut minkäänlaisia ongelmia ihmisten kanssa liittyen työaikoihin.
Mikäli henkilö ei suoriudu yhdyskuntapalvelusta, hän joutuu suorittamaan rangaistuksen suljetussa vankilassa. Tämä on yhdyskuntapalvelua suorittavalle motivoiva tekijä: yleensä vankilaan joutumista pyritään välttämään kaikin keinoin.
Suorittajilla on usein jo kertynyt kokemusta pidätettynä ja vangittuna olemisesta, ja työ ruokadiakoniassa tiedetään huomattavasti miellyttävämmäksi vaihtoehdoksi.
Palvelu on osa rikosseuraamusjärjestelmää, joka painottaa rangaistusten sosiaalisia vaikutuksia ja rikoksentekijän kuntoutusta.
Olemme huomanneet, että seurakunnalla on hyvä maine.
Se, onko palvelulla lopulta positiivista vaikutusta suorittajan elämään, on Eetu Rahkosen mukaan tapauskohtaista.
– Palaute on kyllä ollut positiivista, hurjankin hyvää.
Myös sen suhteen, miksi rangaistuksen suorittaja haluaa helluntaiseurakuntaan, Rahkonen on realisti.
– Päällimmäinen asia on se, että tehtävä täytyy suorittaa. En ole vielä törmännyt sellaiseen, että lähdettäisiin hakemaan hengellistä kasvua, vaikka sitäkin on tapahtunut. Muutamat ovat jääneet suorituksen jälkeen meitä auttamaan, ja tällä hetkellä yksi henkilö haluaisi kasteelle.
– Sen olemme huomanneet, että paikalla on hyvä maine. Usein joku toinen on kertonut suorittajalle, että meillä on hyvä tehdä yhdyskuntapalvelu.
Jannen nimi on muutettu.
”Mahdollisuus esimerkkiin”
Pastori Tino Varjola pitää yhdyskuntapalvelua motivoituneiden apukäsien lisäksi myös mahdollisuutena vaikuttaa suorittavan ihmisen elämään.
– Uskon, että meillä on seurakuntana tehtävä siinä tilanteessa. Ihminen voi saada mallia siitä, mitä kristityn elämä voi olla.
Varjolan mukaan Rikosseuraamuslaitos on Lahdessa ollut tyytyväinen helluntaiseurakunnan valmiuteen luoda palvelupaikkoja.
– Ilmeisesti olemme olleet alueen ainoa seurakunta, joka ottaa vastaan suorittajia. Tilanne on toki saattanut muuttua viime aikoina.
– Se, että meissä nähdään avaraa mielenlaatua viranomaisten taholta, on tietysti positiivista.
(AT)