Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

Yhdysvalloissa on yhä eniten megaseurakuntia, muualla kävijämäärät korkeampia

 

Megaseurakunnat keräävät tilaisuuksinsa tuhansia osanottajia. Kuva Willow Creek Community Churchin kokouksesta Brasialiasta. Kuva: willowcreek.org

Länsi- ja Itä-Afrikassa kävijöitä on eniten, Euroopassa megaseurakunnille ei ole tilausta.

Maailman suurin megaseurakunta Yoido Full Gospel Church löytyy Etelä-Koreasta. Siihen kuuluu yli 800 000 jäsentä. Maan pääkaupunkiin Souliin sijoittuva seurakunta edustaa maailmanlaajuista ilmiötä, joka on lähtöisin Yhdysvalloista. Siellä on edelleen eniten megaseurakuntia, mutta niiden tulevaisuus saattaa olla muualla maailmassa. Arvio perustuu Harford Institute for Religion Researchin ja kristillisen, voittoa tavoittelemattoman Leadership Networkin tutkimusaineistoon. Aiheesta uutisoi The Washington Post -verkkolehti viime kuussa.

Nigeriassa on yli 25 megaseurakuntaa

Sansa neliöb. 11.11.-10.12.

Yhdysvaltojen megaseurakunnissa kävijöiden määrä on keskimäärin vähäisempi kuin muissa maissa. Viikoittainen mediaani siellä on noin 2750, samalla kun muualla maailmassa se on lähes 6000. The Washington Postin mukaan yhtenä selittävänä tekijänä voidaan pitää sitä, että Yhdysvaltojen ulkopuolella on vähemmän seurakuntavaihtoehtoja, joissa kristityt voisivat käydä. Yhdysvalloissa kilpailu seurakuntien välillä taas on kovempaa.

Muualla maailmassa megaseurakuntien kävijämäärät ovat korkeat erityisesti Länsi- ja Itä-Afrikassa. Ainakin 25 alueen megaseurakunnista sijoittuu Nigeriaan. Valtion asukkaiden määrän uskotaan saavuttavan 900 miljoonaa vuoteen 2100 mennessä, ja todennäköisesti myös protestanttien uskovien määrä kasvaa.

Euroopassa sen väestön määrä vähenee, joka käy seurakunnissa. Siksi myöskään megaseurakunnille ei ole paljon tilausta, varsinkaan Etelä-Euroopassa, jossa katolilaisuudella on valta-asema. Pohjois-Euroopan megaseurakunnat taas ovat suuruusluokaltaan huomattavasti pienempiä verrattuna Afrikkaan, Aasiaan ja Etelä-Amerikkaan.

Harford Instituten määritelmän mukaan megaseurakunniksi lasketaan protestanttiset seurakunnat, joiden viikoittaisessa jumalanpalveluksessa käy 2000 jäsentä tai enemmän. Niillä on yleensä myös karismaattinen ja autoritaarinen johtaja, seitsemänä päivänä viikossa aktiivista toimintaa, monia sosiaalisia ja ulospäinsuuntautuvia toimintamuotoja sekä monimutkainen organisaatiorakenne. Megaseurakunnat kokoontuvat usein stadionien kaltaisilla paikoilla.

Lue lisää megaseurakunnista Uusi Tie -lehdestä.

 
artikkelibanneri Uusi Tie