Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Yhdysvaltain terveydenhuoltouudistus ratkesi aborttikysymykseen

 

Presidentti Barack Obaman hallinto sai terveydenhuoltouudistuksensa läpi suostumalla siihen, ettei liittovaltion varoja käytetä abortteihin.

Lakiuudistus jakoi republikaani- ja demokraattipoliitikot selvästi eri leireihin. Poikkeuksena oli kysymys aborttien rahoittamisesta valtion rahoilla. Seitsemän aborttia vastustavan demokraattiedustajan ryhmä oli huolissaan siitä, että uusi lainsäädäntö sallisi liittovaltion varojen käytön raskauksien keskeyttämiseen. Obama ja ryhmää johtanut Bart Stupak pääsivät sopuun, mikä sai ryhmän lain taakse. Laki hyväksyttiin äänin 219–212.

Päätös herätti tyytymättömyyttä

Kirkkorekry neliöb. 11.-24.11.

Päätös aiheutti tyytymättömyyttä niin abortin kannattajissa kuin vastustajissakin. The National Right to Life Committee -nimisen abortinvastaisen komitean mielestä Barack Obaman myönnytys ei korjaa lakimuutokseen sisältyviä aborttia suosivia kohtia. Myös katolisen kirkon piispat ovat pettyneitä. Heidän mielestään presidentin määräämät muutokset eivät muuta esityksen keskeisimpiä ongelmia.

Useiden abortin vastustajien mielestä verorahojen erottelusta huolimatta osa rahoista menee todellisuudessa myös abortteihin. Obaman tekemä muutos velvoittaa viranomaisia luomaan suuntaviivoja yksityisten ja julkisten varojen erottamiseen. Siinä asetetaan myös järjestelmiä estämään kunnallisia terveyskeskuksia käyttämästä liittovaltion varoja abortteihin.

Abortin puoltajatkin ovat hämmästyneitä Obaman ratkaisusta. Joidenkin mielestä laki jopa rajoittaa pääsyä aborttiin liian paljon.

Katolisessa kirkossa Yhdysvalloissa suhtautuminen terveydenhuoltouudistukseen jakoi mielipiteitä. Toisin kuin uudistusta vastustanut Yhdysvaltain piispainkonferenssi, Yhdysvaltain suurin nunnien organisaatio asettui uudistuksen puolelle. Nunnien mielestä uudistus parantaa ihmisten mahdollisuutta päästä terveyspalvelujen äärelle, mikä on ”todellista pro life -työtä” sekä syntymättömien että syntyneiden puolesta. He kuitenkin pitävät kiinni kielteisestä aborttikannastaan eivätkä näe uudistuksen puoltamisen olevan sen kanssa ristiriidassa.