Uutiset: Sley vastaa Ylen kritiikkiin: ”Työmme Inkerin kirkossa noudattaa piispainkokouksen linjauksia” Ihmisiä ja ilmiöitä: Severi Laakso: pappi ja muusikko samassa paketissa

Yhdysvaltojen tärkein kristillisen musiikin uudistaja Suomeen

 

Israel Houghton on USA:ssa yhtä tunnettu kuin esimerkiksi Michael W. Smith. Kuva: Wikimedia Commons

Yhdysvaltalainen gospelmuusikko Israel Houghton saapuu konsertoimaan Keuruun Isoon Kirjaan helluntaiherätyksen Juhannuskonferenssiin perjantaina 20. kesäkuuta.

Israel & New Breed on viime vuosina kohonnut yhdeksi Yhdysvaltain tärkeimmistä seurakunta- ja musiikkirajoja ylittävistä artisteista. Suosion ja tunnettuuden perusteella hän painii samassa sarjassa Suomessa paremmin tunnettujen artistien kuten Michael W. Smithin tai Chris Tomlinin kanssa. Houghtonin julkaisut nostavat rimaa koko kristillisessä musiikissa.

– Israel on aivan oman genrensä eturivin mies jenkeissä. Sama kuin ylistyspuolelta Chris Tomlin tulisi Suomeen, Yhdysvalloissa jo vuosia vaikuttanut tuottaja Jukka Palonen sanoo.

Israel Houghton (s. 1971) teki läpimurtonsa vuosituhannen vaihteessa. Taiteilijan kynästä on syntynyt suosittuja lauluja kuten Friend of God, Jesus at the Center ja You are good. Israel & New Breed -yhtyeen musiikillisen genren määritteleminen on haastavaa. Mustan gospelin pohjustamaan keittoon sekoitetaan luontevasti Karibian ja Afrikan rytmejä sekä Hillsong-tyylistä musiikkia.

Houghtonia on kiitelty siitä, että musiikin myötä seurakunnissa on pystytty ylittämään rajoja myös kulttuurien ja tyylien saralla.

SRO neliöb. 17.-23.10.

Houghton puhui Charisma-lehden haastattelussa viime heinäkuussa luovuudesta, lahjakkuudesta ja jopa terveestä perfektionismista kultajyvinä Jumalan käytössä.

– Olin kyllästynyt tekemään itseäni tunnetuksi ja luomaan uraa. Sanoin Jumalalle, että haluan vain ylistää sinua. Haluan olla sinun käytössäsi, vuodesta 1989 ylistyksenjohtajana toiminut Houghton sanoi.

Tämä oli Israel Houghtonin ensiaskel kohti kadotettua ensirakkautta ja ylistäjän sydäntä, josta hän usein puhuu.

Veitsenterällä

Usein ylistysryhmistä todetaan, että musiikillinen taso ei ollut kovin hyvä, mutta ryhmä toimii selvästi hyvällä sydämellä.

– Kun puhun ylistäjän sydämestä, en tarkoita aivan tätä. Kun toimimme niin, että Jumala pääsee meissä luomaan jotain uutta, se voi olla sekä musiikillisesti loistavaa että nousta täydestä sydämestä, Houghton pyörittelee.

Hänen mukaansa kysymys ei kuitenkaan ole vain taitotasosta.

– Jos taitoa on monipuolisesti, on käytettävä koko omaa työkalupakkia.

Tässä Israel Houghton näyttää päässeen monen mielestä muita korkeammalle tasolle: hänessä tuntuu yhdistyvän erinomainen laulaja ja multi-instrumentalisti, loistava yleisön kanssa kommunikoija sekä sydämellinen pastori, joka todella haluaa viedä ihmisen Jumalan läsnäoloon.

Israel Houghton on tunnettu lempeydestään mutta tinkimättömyydestään, mitä tulee musiikin tekemisen laatuun. Kun vaaditaan paljon, mukana kulkee aina mahdollisuus epäonnistumiseen.

– Haluan kulkea veitsenterällä. Nautin siitä, kun on mahdollisuus sekä uskomattomaan onnistumiseen että täydelliseen katastrofiin. Epäonnistumiset eivät huoleta minua, sillä kysymys on Kuninkaiden kuninkaasta, ei minusta.

– Olen ymmärtänyt, että minun tulee ylistykselläni ensisijaisesti viihdyttää Kuningasta, ei ihmisiä.

”Tämän ajan Andrae Crouch”

Todella hieno juttu, ennakoi muusikko Jukka Palonen Israel Houghtonin keikkaa.

– Israel on aivan oman genrensä eturivin mies jenkeissä. Sama kuin ylistyspuolelta Chris Tomlin tulisi Suomeen.

Kristillinen musiikki Yhdysvalloissa on karkeasti kategorisoitunut kahteen lohkoon, valkoisten contemporary christian musiciin ja värillisten black gospeliin.

– Enää ei tosin voida puhua mustasta kuten ennen, nykyisin kysymyksessä on sekoitus. Kuitenkin Amerikan kirkoissa ollaan musiikin suhteen edelleen kahdessa leirissä. Kaikki valkoiset eivät ymmärrä ollenkaan mustaa musiikkia ja päinvastoin, Palonen sanoo.

– Israel on tehnyt saman kuin Andraé Crouch aikanaan. Crouch toi mustan hengellisen musiikin valkoisen yleisön tietoisuuteen. Houghtoninkin musiikkia kuunnellaan yli rajojen.

– Monet mustan musiikin tekijät ovat tarkasti omassa lokerossaan. Houghton puolestaan on hyvin laaja-alainen.

 

Israel Houghtonin ja New Breed -yhtyeen konsertti on Keuruulla konferenssikeskus Isossa Kirjassa perjantaina 20. kesäkuuta klo 19.30. Lisätietoa ja liput täältä.