Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

”Yhtäkkiä kalenteri olikin tyhjä” – esiintyjät kertovat koronakeväästä

 

Lasse Heikkilä kertoi kevään peruutuksista Facebook-seinällään. Säveltäjä on saanut sovituksi joitain sävellys- ja tuotantotöitä lähiviikoiksi.

Monessa taiteilija- ja tuottajaperheessä mietitään nyt, miten keväästä selvitään.

Viikko sitten käynnistyi ajanjakso, jolloin televisiossa alkoi säännöllisesti näkyä vakavahenkisiä tiedotustilaisuuksia. Myös monen taiteilijan ja esiintymisammattilaisen puhelin alkoi soida pahaenteisesti.

– Se alkoi torstaina tai perjantaina, säveltäjä Lasse Heikkilä muistelee.

Karas-Sana neliöb. 18.-24.11.

Heikkilällä oli keväälle kaksi merkittävää tapahtumakiertuetta: musiikkiteatteri Valkian Simon Kyreneläinen -musikaalikiertue, sekä odotettu Gospel Power -yhtyeen paluukiertue.

 

Suomi taistelee koronavirusta vastaan. Yleisötilaisuudet on rajattu aivan minimiin.

Valtakunnallisten taiteilijajärjestöjen yhteisjärjestö Forum Artis huolehti keskiviikkona, että kultturialalta on katoamassa jopa satoja miljoonia euroja peruuntuvien konserttien, näyttelyiden ja teatteriesitysten myötä. Kärsijöitä ovat taiteilijat ja tapahtumien järjestäjät, mutta juuri taiteilijoilla on harvemmin puskureita, joiden varassa elää kriisiaikaa.

Vielä ensimmäisenä kriisipäivänä Lasse Heikkilä yritti järjestäjien kanssa pelastaa mitä pelastettavissa on.

– Puhuttiin, että pidetään tilaisuudet alle 500 henkilön keikkoina.

 

Maanantaina kaikki tiukkeni, nopeasti. Myös seurakunnat ovat sulkeneet ovensa ja kevään tapahtumat on peruttu.

– Olen siinä onnellisessa tilanteessa, että en itse toimi tapahtumien tuottajana. Vältyin pahimmalta puhelinrumbalta, Lasse Heikkilä valottaa.

Heikkilän tapahtumien tuottajina ovat toimineet muun muassa Kristalli ja Lakeuden valo.

Peruuntuvissa tapahtumissa taakka jakautuu ainakin jotenkuten. Tilavuokria ei force majour -tilanteessa peritä. Tuottajat häviävät sen, minkä ovat laittaneet tapahtumien markkinointiin sekä kuukausien työajan.

Peruuntuneista tapahtumista ei luonnollisestikaan ole odotettavissa tuloja. Monessa tuottaja- ja taiteilijaperheessä pohditaan nyt, miten selvitä keväästä.

 

Lasse Heikkilä laittoi sosiaaliseen mediaan kuvauksen omasta tyhjentyneestä kalenteristaan. Esiintulo poiki muutakin kuin peukutuksia.

– On tullut jonkin verran singletuotantoja ja sävellystyötä. Ainakin ensimmäisen kuukauden toimeentulo on turvattu.

Myös taiteilijan verkkokaupassa on ollut tavanomaista vilkkaampaa. Nuotit, levyt ja videot ovat käyneet kaupaksi.

– On ollut selvästi aistittavissa sellaista mesenaattihenkeä taiteilijoita kohtaan, etenkin niiden taholta, joilla juoksee kuukausipalkka.

 

Myös kouluttaja Mika Poutalan viime viikko päättyi peruuntumisten sumaan.

– Suurin osa peruutusilmoituksista tuli sähköpostilla, jossa vain todettiin, että tilaisuus on peruttu. Ei näitä selitellä nyt sen enempää.

– Pahoitteluja ei ole juurikaan kuulunut. Järjestäjä on yleensä se suurin kärsijä, koska he ovat myyneet tilaisuuteen lippuja. Jos kysymyksessä on jonkin yrityksen sisäinen tilaisuus, se on tietysti eri juttu.

– Noin puolet järjestäjistä on puhunut syksyyn siirtämisestä, ja osassa on sovittu jo päivämääräkin. (Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Mika Poutala on keskittynyt vapautuneena aikana suunnitteluun ja videoiden editointiin. – Korona sairautena ei pelota minua. Se huolestuttaa, miten maan talous kestää.

”Siirretään syksyyn” tuntuu olevan monen epätietoisuuden vallassa olevan tapahtumajärjestäjän lause.

Kuinka pitkään koronatilanne sitten jatkuu sellaisena, että yleisötilaisuuksia ei voida pitää, on vielä kysymysmerkki. Optimistisimmat uskovat tilanteen helpottavan ratkaisevasti jo kuukaudessa, vakavimmat puhuvat jo kesän tapahtumien, kuten rockfestivaalien ja hengellisten tapahtumien perumisista.

 

Mika Poutala oli sosiaalisessa mediassa avoin tilanteen taloudellisista vaikutuksista. Hänen kohdallaan puhutaan noin kymmenen tuhannen euron menetyksistä.

– Onneksi minulla on jonkin verran taloudellista puskuria. Ihan heti tämä tilanne ei näy perheen taloudessa. Tilanne olisi aivan toinen, jos olisin aina suoraan riippuvainen kunkin kuukauden keikoista.

Vapautunutta aikaa Poutala on käyttänyt suunnittelutyöhön.

– Nyt kun on aikaa, voisi yrittää auttaa muita ihmisiä. Olen pohtinut ilmaisten verkkokurssien järjestämistä, tai mahdollisimman pienellä osallistumismaksulla toteutettavia, joiden avulla joku voisi tienata hieman lisää.

Myös mediapalveluita tuottava Poutala on tehnyt vapautuneena aikana videoita.

– Korona sairautena ei pelota minua. Se huolestuttaa, miten maan talous kestää. Pahimmat skenaariothan liittyvät siihen, että tulee konkurssien aalto ja työttömyys nousee.

 

Terapeutti Päivi Niemi tekee työstään puolet tilaisuuksissa keikkailevana kouluttajana, ja puolet kahden kesken terapia-asiakkaiden kanssa. Monen heistä kanssa on turvauduttu streemaussovelluksiin, kansankielellä videopuheluihin.

Niemen mukaan vuorovaikutus kärsii, kun ihmiset eivät kohtaa kasvokkain.

– Kaikki tutkimukset puhuvat sen puolesta, että tulisi olla katsekontakti, tilanteeseen liittyvä hengitys ja niin edelleen. Videokuvassa jää paljon puuttumaan siitä hyödystä, mitä normaaliterapiasta saa.

 

Osa terapia-asiakkaista ei ole netin välityksellä autettavissa.

– Esimerkiksi traumaterapiaa on turha yrittää tehdä verkossa. Olen näiden asiakkaiden puolesta harmissani.

Jotkut asiakkaista on soittanut Niemelle hädissään, että eikö sittenkin voitaisi nähdä, pestään vain kädet huolella ja pidetään välimatkaa.

Niemeä sitoo kuitenkin hallituksen ja toimitilan tekemä linjaus: asiakastyötä ei tehdä rajoitusten aikana kuin verkossa.

 

Niemen mukaan ensin peruttiin aivan kaikki seurakuntien ja järjestöjen tilaisuudet.

– Kolmen päivän kuluttua rupesi tulemaan puheluja, että voidaanko sittenkin pitää koulutus netissä.

Parikymmentä prosenttia perutuista keikoista on tullut takaisin jossain muodossa.

Päivi Niemi uskoo, että tilannekuvan selkeytyessä ja epidemian helpottaessa rajoituksia aletaan hiljalleen purkaa ja elämä löytää taas uomansa.

– On ollut myös rohkaisevaa, että moni sellainen asiakas, joka on päässyt pahimman masennuksen tai traumakokemuksen yli, kertoo, että olo on nyt seesteinen.

– Heidän kanssaan voidaan todeta, että tarkastellaan terapian jatkamista myöhemmin keväällä.

 

Aiheet