Maallistuvassa yhteiskunnassa kristinusko on hankala keskustelun aihe, vaikka uskonto koskettaa yhä suurta osaa suomalaisista. Kevään mediakampanjassa pyritään tuomaan kristinuskoa näkyväksi ja samalla tarkoituksena on saada ihmiset pohtimaan omaa maailmankatsomustaan.
Viimeisten vuosien aikana uskontoihin kriittisesti suhtautuvat niin sanotut uusateistit ovat käyneet aktiivista kampanjaa medioissa ja esittäneet jopa melko heiveröisesti perusteltuja väitteitä kristinuskosta.
– Yhteiskristillinen kampanjamme on vastine tälle, sillä ajattelemme, että voimme rationaalisin perustein ja argumentein herättää ihmiset pohtimaan elämän suuria kysymyksiä. Usko on uskoa, eikä järjellisin perustein voida ketään käännyttää. Aina kuitenkin voidaan pohtia uskonnon perustaa, Ristin Voitto -lehden päätoimittaja Leevi Launonen toteaa.
Launonen on yhtenä jäsenenä kampanjan alulle panneessa verkostossa, johon kuuluvat muun muassa Academicum Catholicum ry, Kansanlähetys, OPKO ja Patmos Lähetyssäätiö.
Maailmankatsomusta käsittelevä kampanja näkyy sähköisessä mediassa pitkin kevättä. Aktiivisimmillaan se tulee olemaan maalis-huhtikuussa, jolloin ohjelmassa on myös yliopistokaupungeissa järjestettäviä tiedetapaamisia.
Näissä Veritas Forum -kohtaamisissa kahden eri maailmankatsomuksen edustajat käsittelevät esimerkiksi yhteiskuntaan tai Raamatun historiallisuuteen liittyviä teemoja. Tapahtuma huipentuu Helsingissä huhtikuussa, jossa päävieraana on Oxfordin yliopiston matematiikan professori John Lennox. Hän on kristitty ja kansainvälisesti arvostettu tutkija.
– Academicum Catholicumissa koemme kampanjan idean sopivan hyvin järjestömme tavoitteeseen. Omissa tilaisuuksissamme järjestämme Helsingissä luentoja ja keskustelutilaisuuksia maailmankatsomuksellisista aiheista filosofian, historian, uskontotieteen ja ekumenian näkökulmasta. Puhujina on mielenkiintoisia ihmisiä bestseller-filosofista piispaan ja historianopiskelijasta uskontotieteen dosenttiin, kertoo Academicum Catholicumin varapuheenjohtaja Emil Anton.
Ihmiset eivät välttämättä enää tunnista asioita kristinuskosta nousevaksi ja havaitse esimerkiksi sitä, että nykykulttuurimme arvoydin vaikkapa ihmisoikeuksien osalta on saanut alkunsa Raamatusta.
– Valtamedioissa käsitellään kristinuskoa, mutta usein kriittisesti ja maallistuneesti. Täytyy tajuta, että olemme osin itse syypäitä tähän. Valittelun sijaan meidän on rohkeasti ja iloisesti näytettävä nykymaailmalle Kristuksen ja kirkon todelliset kasvot, Anton korostaa.