Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

Yhteyden puute puolisoon saa soittamaan parisuhdepuhelimeen

 

Parisuhdepuhelimeen vastaavat Tanja Kallio ja Elina Holappa haluavat tuoda soittajille toivoa ja rohkaisua. Parempi yhteys -parisuhdepuhelin on STEAn tukemaa toimintaa. (Kuva: Jani Laukkanen)

Parempi avioliitto ry:n Parempi yhteys -parisuhdepuhelimessa puhuttiin viime vuonna noin 5500 minuuttia. Keskustelu puhelimessa on monelle ensimmäinen ja usein ainoa keino käsitellä parisuhteensa ongelmia.

Vuonna 2020 parisuhdepuhelimen päivystysaikoja laajennettiin neljään päivään viikossa. Puhelimeen vastaavat tukiparikoordinaattorit Elina Holappa ja Tanja Kallio kertovat, että koronavuonna pinnan alla kyteneet asiat ovat kärjistyneet, mutta ongelmat suhteissa ovat samankaltaisia kuin aiemminkin.

Parisuhteiden ongelmissa korostuu puhumattomuus ja kohtaamisen puute. Usein soittajalla on kokemus siitä, että toinen ei halua puhua.
Monet sanovat, että ”Olet ensimmäinen, jolle tästä kerron”, toteaa Tanja Kallio.

Sansa neliöb. 11.11.-10.12.

”Tilanne ei ole toivoton, tästä voi selvitä.”

Puhumattomat asiat saattavat kaihertaa suhdetta jopa vuosien ajan. Joskus toinen puolisoista ei suostu keskustelemaan, joskus puhumiseen puuttuu molemmilta tahtoa tai taitoja. Jotkut soittajat kaipaavat konkreettisia neuvoja keskusteluihin: ”Mitä mä nyt sanon sille?”  Tavallinen kysymys on myös: ”Onks tää normaalia?”

Viimeinen oljenkorsi

Soittajia on kaikenikäisiä. Noin kolmasosa on miehiä.
Tänä vuonna on soittanut useampi mies, jotka havahtuivat suhteensa tilanteeseen, kun pettynyt vaimo oli löytänyt uuden kumppanin ja halusi erota. Moni heistä kertoi, että puhelu meille oli viimeinen oljenkorsi, Elina Holappa sanoo.

Soittajat kertovat myös lähisuhdeväkivallasta ja uskottomuudesta.
Olemme selvästi huomanneet, että nyky-yhteiskunnassa lähisuhdeväkivallasta puhutaan enemmän. Ihmiset ovat havahtumassa siihen, mitä parisuhteissa saa ja ei saa tehdä, Holappa summaa.

Älä jää yksin

Parisuhdepuhelimeen soittaneita tukiparikoordinaattorit ohjaavat mahdollisuuksien mukaan eteenpäin: kertovat maksuttomasta tukiparitoiminnasta tai ammattiavusta. Lisäksi annetaan tietoa järjestöistä, jotka voisivat vastata kunkin soittajan erityistarpeisiin esimerkiksi uusperheessä tai monikulttuurisessa parisuhteessa.

Tanja Kallio ja Elina Holappa pyrkivät tuomaan soittajille ennen kaikkea rohkaisua: Tilanne ei ole toivoton, tästä voi selvitä. Monet kiittävät puhelun lopuksi hyvistä näkökulmista. ”Helpotti kun sai puhua” on tavallinen viesti.
 Haluan tarjota uusia näkökulmia, joita pari voi itse hyödyntää omassa ongelmanratkaisussaan. Kuulen vain toisen puolison tarinan ja haluan rohkaista soittajaa jakamaan tuntemuksiaan myös kumppaninsa kanssa. Pyrin välttämään tulkintojen tekemistä soittajan puolisosta, Kallio kiteyttää.

Mikä parisuhdepuhelin?

Parisuhdepuhelin on palvelu, johon voit soittaa, kun kaipaat keskustelukumppania parisuhdeasioissa. Keskustelussa keskitytään niihin asioihin, joita itse tahdot ottaa esille. Puhelimeen on mahdollista soittaa nimettömänä. Puheluihin vastaavat kokeneet ja koulutetut avioliittotyöntekijät. Keskustelu on luottamuksellista. Soitto parisuhdepuhelimeen maksaa soittajan puhelinoperaattorin määrittelemän hinnan.

Parempi yhteys -parisuhdepuhelin 050 3122 325
tiistai– perjantai klo 10-16