Elämäntaito: Professori Lea Pulkkinen: Suomalainen kasvatuskulttuuri kaipaa enemmän hoivaa ja kiitoksen sanoja

Yksinäisyys pelottaa ikäihmisiä

 

Vapaaehtoisen vanhustyön keskuksen Mummon Kammarin vapaaehtoistyöntekijä pitää seuraa seniorille Tampereella.

Ystävyyssuhteiden vaaliminen ja liikunta olivat tärkeinä mielessä, kun kysyttiin tulevaisuudennäkymistä 55–79-vuotiailta suomalaisilta. Yli 74-vuotiaita pelottaa erityisesti yksinäisyys. Kuoleman kohtaaminen ei sen sijaan ikäihmisiä pelota.

Tuoreen tutkimuksen mukaan useiden mielessä on myös halu auttaa lähiomaisia arjen askareissa ja taloudellisesti, matkustella ja muuttaa omia elintapoja terveellisemmiksi. Sen sijaan harvaa ikääntyvää kiinnostaisi uusi rakkaus tai parisuhde tai muuttaminen ulkomaille.

Eläkeläisliittojen etujärjestö EETU ry:n TNS Gallupilla teettämään kyselyn mukaan suurin osa 55-79-vuotiaista on melko tyytyväisiä omaan elämäänsä. Ikääntyviä kismittää se, etteivät he tunne tulevansa kuulluksi yhteiskunnassa.

IK-opisto neliöb. 16.-29.9.

Yksinäisyys pelottaa yli 74-vuotiaita. Vaikka he eivät olisikaan itse yksinäisiä, asia huolestuttaa heitä. Henkilökohtaisista peloista yleisimmät ovat pelko omasta sairastumisesta ja liikuntakyvyn pettämisestä. Sen sijaan oma kuolema ei niinkään pelota.

Kyselyyn vastasi touko-kesäkuussa yhteensä 1 116 suomalaista, jotka olivat 55-79-vuotiaita. Virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

EETU ry on kuuden valtakunnallisen eläkeläisjärjestön yhteistyöelin, joka toimii eläkeläisten ja ikäihmisten taloudellisten ja sosiaalisten etuuksien ja oikeuksien parantamiseksi.

 
Dei, ihmisen ääni, artikkeliban 5.9.- (2/2)