Yle-uutiset kertovat, että tilastojen mukaan suomalaiset eroavat hanakasti kesän lopussa. Lisäys muihin vuodenaikoihin verrattuna on noin 15 prosenttia. Vastaava ilmiö on nähtävissä myös tammikuussa heti joululomien jälkeen. Kirkon perheneuvoja, perheterapeutti Jari Kekäleen mukaan on tärkeä ymmärtää, että läheisyys on haastava laji ja parisuhde vaatii myös erillisyyttä.
Yle-uutiset kertoo Helsingin käräjäoikeuden tilastoista, joiden perusteella avioeroja haetaan eniten heti kesälomien jälkeen.
Kirkon perheneuvoja, perheterapeutti Jari Kekäle arvioi Seurakuntalainen.fi:lle asian voivan johtua siitä, että ihmisten on vaikea olla toistensa kanssa.
– Ei ole välttämättä helppo olla läheisessä suhteessa.
Talvella läheisyyttä voi väistellä töiden ja muiden kiireiden pariin.
– Lomalla ”joutuu” olemaan toistensa kanssa. Lomalla on myös aikaa ajatella. Myös alkoholiongelmat voivat kärjistyä loma-aikana.
Kekäleen mukaan on hyvä ymmärtää, että läheisyys on vaikea laji. Tilanne on kuitenkin kaikille sama.
– Se on tavallista. Se ei välttämättä ole merkki siitä, että suhde on huono.
Yleinen tapa suhtautua kriiseihin on eroaminen.
– Parempi, mutta vaikeampi tapa on erillistyminen, Kekäle sanoo.
Erillistyminen on Kekäleen mukaan kykyä olla läheisessä suhteessa erillisinä ihmisinä. Parisuhteessa on vaara elää ikään kuin toisen ihmisen osana tai leikata itsensä täysin irti suhteesta. Kekäleen mukaan erillistyminen on kykyä kestää jännitteitä päätymättä kumpaankaan näistä ääripäistä.
Eron sijasta parisuhteen kriiseihin voi hakea apua ja niihin voi varautua. Kekäleen neuvo parisuhdekriiseissä oleville on mennä niitä kohti eikä poispäin.
– Käsitellään. Jos ei omin konstein onnistu, kannattaa hakea apua.
Muun muassa Suomen evankelis-luterilainen kirkko tarjoaa perheneuvontaa. Lisäksi tänäkin kesänä useat eri seurakunnat ja järjestöt järjestävät muun muassa avioliittoleirejä.