Kirkko: Vaasan suomalainen seurakunta ei järjestä sateenkaarimessuja jatkossa – kirkkoherra: Setalla ei ole oikeutta vaatia

Yli 20 lasta saa kasteen Tampereen Aamukasteessa helluntaina

 

Kastemaljan äärelle kokoontuu helluntaina Tampereella yli 20 perhettä. Kuva: KT/Henna Aaltonen

Tampereen Aleksanterin kirkossa järjestetään helluntaina 27. toukokuuta yli kahdenkymmenen lapsen yhteiskastetapahtuma. Aamukaste-tapahtuma on osa Tampereen seurakuntayhtymän suurempaa kasteeseen keskittyvää projektia.
Aamukaste on osa Tampereen seurakuntayhtymän kasteeseen keskittyvää hanketta. Projektin tavoitteena on saada kasteiden lukumäärää nousuun ja parantaa vuorovaikutusta seurakuntien ja kastettujen sekä heidän perheidensä välillä.

 

Projektilla on myös sisällöllinen puoli. Esimerkiksi perheille lapsen syntyessä jaettavaa materiaalia on uudistettu.

Perheniemi neliöb. 2.-8.9

– Kasteen merkityksen ja armon korostaminen on sisällöllinen puoli tätä projektia. Minun mielestäni parhaiten kasteen sisältöä pidetään arvossa sillä, että halutaan, että mahdollisimman moni lapsi kastetaan, sanoo pastori Jussi Laine, joka on yksi tilaisuuden järjestäjistä.

– Kastettujen lasten suhteellinen lukumäärä on pienentynyt viime vuosina.

Laine kertoo tavoitteena olevan, että tämä lasku saataisiin kääntymään nousuksi.

– Ja se, että kastetuista ja heidän perheistään pidettäisiin parempaa huolta ja oltaisiin vuorovaikutuksessa, ennen kastehetkeä ja sen jälkeenkin oltaisiin yhteydessä.

Mukaan on ilmoittautunut 21 perhettä. Jussi Laineen mukaan jokainen perhe ehditään kohdata hyvin. Lisäksi perheet voivat kohdata toisiaan.

– Kyse ei ole pelkästään siitä, että seurakunnan työntekijä kohtaa perheen, vaan että ne perheet voisivat kohdata toisensa siinä kastemaljan äärellä, että siinä tulisi sellainen yhteisöllisyys. Ja seurakunta on koolla siinä kasteen ihmeen äärellä.

– Pyritään pitämään yllä hyvää perinnettä, että lapset tässä maassa kastetaan ja samalla kertomaan, mitä se kaste tarkoittaa.

Aamukaste-tilaisuudella pyritään myös helpottamaan kasteperheiden käytännön järjestelyjä. Aamukaste toteutetaan kolmena tilaisuutena, jossa yksi lapsi kerrallaan

lähipiireineen on koolla kastemaljan äärellä. Tilaisuuden jälkeen seurakunta tarjoaa kasteperheille kakkukahvit.

Aamukaste-tapahtuma järjestetään Tampereella nyt ensimmäistä kertaa. Aiemmin vastaavanlainen kastetapahtuma on toteutettu muun muassa Vantaalla vuonna 2010. Kastettavista lapsista vain muutama on vauvoja, suurin osa isompia lapsia.