Elämäntaito: Professori Lea Pulkkinen: Suomalainen kasvatuskulttuuri kaipaa enemmän hoivaa ja kiitoksen sanoja

Ystäväviesti: Olavi Peltola ”keksi” viidesläisyyden

 

Kuva: Petri Vähäsarja.

Suomen Raamattuopiston Säätiön tuoreessa Ystäväviesti-lehdessä haastateltu rovasti Olavi Peltola muistelee tänä vuonna 75-vuotisjuhliaan viettävän Raamattuopiston syntyvaiheita ja omaa panostaan Raamattuopiston historiassa.

Peltola kertoo, että 1960-luvun alussa alkoi muodostua ymmärrys, että Urho Muroman ”ja hänen kaltaistensa herätysjulistajien” ympärille muodostunut herätyskristillisyys oli herätysliike.

”Peltola oli ensimmäisiä, jolle tämä kirkastui”, Ystäväviestissä kerrotaan.

Olavi Peltolan mukaan ”Muroma ja vanha polvi” pitivät Raamattuopiston ympärille muodostunutta toimintaa enemmänkin kirkon evankelioimistyön muotona kuin herätysliikkeenä.

”Tästä huolimatta Peltola rohkeni 1961 pitää Raamattuopistolla esitelmän ”Kirkkomme nuorimmasta herätysliikkeestä, jota hän kutsui viidenneksi herätysliikkeeksi”, lehdessä kerrotaan.

IK-opisto neliöb. 16.-29.9.

– Pelkäsin tosin hieman vanhemman polven reaktiota, Peltola lisää.

Esitelmä kuitenkin julkaistiin myös Raamatun Ystävä -lehdessä, Ystäväviestin edeltäjässä.   

”Rinnastusta vanhoihin herätysliikkeisiin ei aluksi hyväksytty, mutta vähitellen viidennen liikkeen olemassaolo tunnustettiin. Samalla kuitenkin alkoi liikkeen sirpaloituminen. Monien toivoma Raamattuopiston ja Kansan Raamattuseuran yhdistyminen jäi haaveeksi, ja 1967 aloitti toimintansa Kansanlähetys, jonka synnyssä Olavi Peltolalla oli merkittävä rooli”, Ystäväviestissä kerrotaan.

Nykyään viidennen liikkeen piirissä vaikuttavat Suomen Raamattuopiston Säätiö, Suomen Evankelisluterilainen Kansanlähetys, Kansan Raamattuseuran Säätiö, Suomen Ev.lut. Opiskelija- ja Koululaislähetys, Ev.-lut. Lähetysyhdistys Kylväjä sekä Medialähetys Sanansaattajat.

Lue uusi Ystäväviesti täältä

 
Artikkelibanneri perussanoma