Suomen Raamattuopiston Säätiö on aloittanut yt-neuvottelut, jotka koskevat sekä säätiön että Perussanoma Oy:n henkilökuntaa. Neuvotteluiden tavoitteena on vähentää 11-14 henkilötyövuotta.
Suomen Raamattuopiston Säätiön (SROS) henkilökunnalle on annettu helmikuun alussa neuvotteluesitys yt-neuvottelujen aloittamisesta.
– Neuvotteluiden tavoitteena on saada vuosia jatkunut talouden alijäämä korjattua, kertoo säätiön toiminnanjohtaja Lauri Vartiainen.
– Taustalla on muun muassa vuokratuottojen ja kirkon myöntämän tuen lasku viime vuosien aikana.
SROS:lle ei esimerkiksi ole viime vuosina myönnetty yhteisiä kirkkokolehteja. Samaan aikaan henkilökannatus eli työn ystävien yksityinen tuki on viime vuosina kasvanut. Noin 45 prosenttia Raamattuopiston Säätiön tuotoista tulee yksityisten ihmisten tukena.
– Käytämme yhdessä henkilöstön kanssa kaikki keinot saavuttaaksemme mahdollisimman hyvät ja inhimilliset ratkaisut tässä raskaassa tilanteessa, sanoo Lauri Vartiainen.
– Tavoitteena on tasapainottaa talous niin, että esimerkiksi viime vuonna toteutuneisiin, koko henkilökuntaa koskeneisiin lomautuksiin ei olisi jatkossa tarvetta.
Jatkossa tehdään töitä pienemmällä henkilömäärällä
Henkilöstömäärän leikkauksia pyritään tekemään tasaisesti eri osastoilla, hallinnosta ja opetuksesta julistustyöhön ja tukipalveluihin saakka. Suomen Raamattuopiston Säätiön koko konsernissa on vakituista henkilökuntaa noin 60, jonka lisäksi tehtävissä on määräaikaisia ja muun muassa tuntiopettajia kansanopiston tehtävissä.
Taloudellista tilannetta säätiössä heikensi runsaat kaksi vuotta sitten tapahtunut Diakonia-ammattikorkeakoulun koulutuksen loppuminen Raamattuopiston kampuksella ja siitä seurannut vuokratuottojen menetys. Raamattuopiston oman kansanopistokoulutuksen opiskelijamäärää onnistuttiin kasvattamaan esimerkiksi viime syksynä yli 50 prosenttia, mutta valtionosuuksissa tämä lisäys näkyy vasta viiveellä.
– Esimerkiksi musiikkilinjan suosio on ollut pitkään vahvaa, maahanmuuttajalinjat vetävät myös hyvin sekä uudet urheilu- ja teatterilinjatkin on pystytty aloittamaan, kertoo rehtori Juha Vähäsarja.
– Diakin aikana rakennettujen uusien koulutustilojen lainojen lyhennykset on kuitenkin maksettava ja oppilasmäärien uudelleensopeuttaminen on vienyt oman aikansa, minkä vuoksi joudumme nyt leikkaamaan toimintamenoja.
Myös kustannusosakeyhtiö Perussanoman joidenkin toimintojen uudelleenjärjestelyitä pohditaan yt-neuvotteluissa. Yhtiö on varsin riippuvainen esimerkiksi kristillisten kirjojen menekistä.